Aan welke hand hoort de trouwring?

Gepubliceerd op 29 mei 2018 | Leestijd: 4 minuten

Aan welke hand hoort de trouwring?

Aan welke hand hoort de trouwring gedragen te worden? De etiquette verschilt hier nogal in. Zijn daar eigenlijk bepaalde regels aan verbonden? Aller Spanninga zet in deze blog alles op een rij.

Volgens de geschiedenis

Als je terugkijkt in de geschiedenis van de Romeinen of van de Egyptenaren, zie je dat het links dragen van de trouwringen voortkomt uit het idee van de Vena Amoris. Dit is het bloedvat dat vanuit de linker ringvinger direct met het hart in verbinding staat. Ook bevindt de linkerhand zich dichterbij bij het hart dan de rechterhand. Een prachtige en romantische overtuiging uit het Romeinse en Egyptische rijk, maar of het waar is, dat betwijfelen wij.

Gebaseerd op geloofsovertuiging

Je kunt je keuze ook baseren op je geloofsovertuiging. Zo worden in Nederland de trouwringen door katholieken traditioneel aan de linkerhand gedragen. De protestanten dragen hem aan de rechterhand. Maar dit kan in een ander land weer heel anders zijn. In Oostenrijk bijvoorbeeld, dragen de katholieken trouwringen aan de rechterhand en in Italië dragen ze trouwringen juist weer aan de linkerhand. De gedachten hierover zijn dus grenzeloos.

Trouwring Aller Spanninga

De verlovingsring gebruiken als trouwring

Sommige mensen kiezen ervoor om hun verlovingsring te gebruiken als trouwring. Vaak wordt de damesring in dergelijke gevallen nog voorzien van één of meerdere diamanten om de ring zo een hele nieuwe look te geven. Bovendien is dit het ideale moment om jullie ringen, door de Aller Spanninga juwelier, op te laten poetsen zodat de ringen er weer helemaal als nieuw uitzien. Vergeet vooral ook niet om de trouwdatum in de ringen te laten graveren!

De trouwring naast de verlovingsring dragen

In dat geval draag je je verlovingsring aan de ene hand en je trouwring aan de andere hand. Hierbij is het gebruikelijk dat je de ringen draagt in de volgorde waarin je ze hebt gekregen. Draag je je verlovingsring bijvoorbeeld aan je linkerhand, dan gaat je trouwring dus om je rechterhand. Er zijn ook mensen die de verlovingsring en trouwring om dezelfde vinger dragen, maar voor het behoud van de ringen raden wij dit af. Beide ringen zullen namelijk snel beschadigen en dit zou zonde zijn.

Trouwring naast verlovingsring

Kies voor de meest handige hand

Natuurlijk is er ook nog de eigen voorkeur, gebaseerd op gevoel of vanuit een praktische overweging. Ben je rechtshandig? Draag de trouwring dan links, zodat hij niet in weg zit bij het schrijven. Ook als je werk doet waar je één hand vaak gebruikt, zorg dan dat je je ring aan de andere hand draagt. Zo voorkom je namelijk dat je ring snel zal beschadigen. Je trouwring is per slot van rekening een prachtig sieraad dat symbool staat voor jullie oneindige liefde.

Voor welke hand en ring kies jij?

Welke keuze jullie ook maken, de trouwring is één groot liefdessymbool en wordt altijd gedragen als teken van de huwelijkstrouw. Aller Spanninga staat al meer dan 150 jaar voor exclusieve kwaliteit. Kwaliteit en ontwerp staan bij ons hoog in het vaandel. Als enige trouwringenatelier in Nederland bieden wij unieke trouwringen in eigen stijl voor de rechter- of linkerhand. Dus ben je op zoek naar unieke en bijzondere trouwringen, bekijk dan de collectie trouwringen van Aller Spanninga of bezoek een van onze juweliers!

Ik wil graag: