Alles wat je wilt weten over diamanten

Gepubliceerd op 10 april 2018 | Leestijd: 6 minuten

Alles wat je wilt weten over diamanten

Als je een mooie ring gaat uitzoeken, wil je natuurlijk het liefst een ring met een of meerdere diamanten! Aller Spanninga heeft prachtige diamanten ringen, en in dit blog lees je alles over de diamanten!

Goud en diamanten

Geschiedenis van diamanten

Diamanten werden voor het eerst ontdekt in India, bijna 3.000 jaar geleden. Het is een van de belangrijkste mineralen die op aarde voorkomen. Tot in de achttiende eeuw was India het enige land dat deze stof exploiteerde. In de vijftiende eeuw werden diamanten in Europa vooral gebruikt als sieraad in kronen en juwelen van koningen maar tijdens de Middeleeuwen werden diamanten ook populair onder de nieuwe welvarenden. De diamant stond vanaf toen symbool voor kracht, rijkdom en royalty.

De hardste steen die er bestaat

De naam diamant komt uit het oud Grieks en betekent ‘onverslaanbaar’ en dat is een diamant ook. Diep onder de grond wordt koolstof samengedrukt totdat er een diamant ontstaat. Hierdoor is diamant de hardste steen ter wereld. Je kunt een spiegel bekrassen zonder dat de diamant beschadigt. Het enige dat een diamant kan beschadigen is een andere diamant. Het is een product van de natuur en hierdoor is iedere diamant uniek.

De vier C’s

De kwaliteit van een diamant kan erg verschillen en wordt bepaald aan de hand van de vier C’s:

  1. Carat
  2. Clarity
  3. Colour
  4. Cut

1 Carat

Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor om de waarde te bepalen, maar twee diamanten van gelijk gewicht kunnen een duidelijk verschillende waarde hebben. Dit hangt af van het totaal van de 4 C’s. Groter is dus niet altijd beter! Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat, oftewel Carat. Eén karaat weegt ongeveer 200 mg.

Carat

​2 Clarity

Clarity staat voor de zuiverheid. Diamanten bestaan uit pure koolstof en dit laat soms sporen achter van mineralen, gassen of andere stoffen, insluitsels noemen we dit. Alleen zeer zeldzame diamanten hebben geen insluitsels en krijgen het predicaat loepzuiver. De grootte en het aantal insluitsels bepalen dus de waarde van de diamant. Diamanten worden gesorteerd naar een van de volgende zes categorieën:

  1. FL: Flawless (loepzuiver)
  2. IF: Internally flawless (inwendig loepzuiver)
  3. VVS: Very, very small inclusions (zeer, zeer kleine insluitsels)
  4. VS: Very small inclusions (zeer kleine insluitsels)
  5. SI: Small inclusions (kleine insluitsels)
  6. P1, P2 P3: Pique 1, 2 of 3 (met het blote oog zichtbare insluitsels)
Colour

3 Colour

Colour staat voor de kleur van de diamant. De meeste diamanten lijken wit, maar bevatten bij nader onderzoek meestal toch een kleur. Hoe kleurlozer de diamant, hoe zeldzamer en dus ook hoe kostbaarder. De zuiverste kleur diamant is River, een ijswitte, heldere en bijna kleurloze steen, waarin het licht optimaal wordt weerkaatst. Er zijn ook stenen die van nature een uitgesproken kleur hebben, zoals roze, champagne, groene, rode, blauwe of gele. Deze kleur diamanten noem je ‘fancy colours’ en zijn extreem zeldzaam.

4 Cut

Cut staat voor de slijpvorm van de diamant. Deze bepaalt hoe het licht wordt weerkaatst. Een ruwe diamant lijkt erg veel op een kiezelsteen. Je zult er waarschijnlijk zo aan voorbij lopen. De pracht van deze diamant zit verborgen in de kern en komt pas tevoorschijn na nauwkeurig slijpwerk. De meest voorkomende slijpvorm is de briljant, dit is een ronde variant met vele facetten. Ook kun je kiezen voor een ovale steen de ‘marquise’, een rechthoekige steen de ‘baguette’ of een vierkante steen een ‘princess’.

De extra C van Aller Spanninga

De extra C van Aller Spanninga

Zodra de diamantzetters van Aller Spanninga de diamanten binnen krijgen worden ze eerst handmatig, stuk voor stuk gesorteerd op bovenstaande vier C’s. Mogelijke onvolkomenheden worden er meteen al uitgefilterd. De diamanten die door onze kwaliteitscontrole heen komen worden vervolgens ook nog eens gesorteerd op diameter middels een speciale sorteermachine (een filmpje hierover op ons Youtube kanaal).

Zo ben je als Aller Spanninga fan namelijk zeker van de vier C’s en nog eens van de juiste diameter. De diameter is de vijfde C van Aller Spanninga! Deze diameter vinden wij enorm belangrijk. Want als je kiest voor een ring met meerdere diamanten, dan wil je toch dat ze allemaal exact dezelfde maat hebben. Daar gaan wij voor en dat is de extra C van Aller Spanninga!

​Diamanten uitzoeken?

Zo, even een spoedcursus diamanten gehad! Nu op zoek naar de ringen die bij jullie passen! Wel of niet met één of meerdere diamanten. We bieden een ruime keuze ringen met diamanten. Weet jij al wat je wilt? Kijk dan welke Aller Spanninga juwelier bij jou in de buurt zit.

Ik wil graag: