Geplaatst op 29 november 2023
Vraag je je af waar de cijfers 1863 voor staan in de merknaam van Aller Spanninga en hoe deze bedrijfsnaam is ontstaan?
In dit blog nemen we je mee in de geschiedenis van de familie Spanninga en het bedrijf Aller Spanninga 1863.
De geschiedenis van Aller Spanninga begint in de persoon van Geert Stoffers Spanninga (1849-1928). Geert Stoffers Spanninga werkte als boerenhulp, maar door een ongeluk kan hij dit werk niet meer doen en moet hij op zoek naar een andere baan.
In 1863 vindt hij een nieuwe baan bij juwelier Steensma in Burgum. Hier is de start van een Spanninga in het juweliersvak.
Geert Stoffers Spanninga krijgt In 1875 het meesterteken toegekend. Nu mag hij als zelfstandig juwelier aan het werk. Hij maakt producten onder zijn eigen merkteken, genaamd ‘GS62’ en start als zelfstandig goudsmid in Burgum.
Dan ontmoet Geert de liefde van zijn leven, een Jouster, en in 1886 verhuist het stel naar Joure. Geerts vrouw heeft ook ervaring in het vak als zilversmid. Ze krijgen drie zonen: Stoffer Aller, Lolle en Hotso. Alle drie behalen ze hun meesterteken als goud -en zilversmid.
Geert zijn klantenkring bestaat grotendeels uit kapitaalkrachtige boeren uit de omgeving. Hierin komt verandering als een welgestelde inwoner uit Den Haag op vakantie in Friesland is en bij Geert een mooie halsketting bestelt. Hij besluit deze halsketting persoonlijk af te leveren.
Tijdens deze reis gaat hij ook bij collega-goudsmeden langs. Hij verbaast zich over de slechte kwaliteit van ringen en keert terug naar Joure met het idee dat in de productie van kwaliteitsringen toekomst zit!
Zoon Stoffer Aller doet ervaring op in Amsterdam, Brussel, Karlsruhe en Pforzheim en volgt in 1910 zijn vader Geert op in het bedrijf. Hij begint zijn eigen ringenfabriek. Op de oprichtingsakte staat met de hand bijgeschreven: ‘Ringenfabriek Aller Spanninga’.
In 1919 besluit Stoffer te stoppen als goudsmid en juwelier en zich uitsluitend op trouwringen te richten. In deze periode wordt het pand gebouwd waarin Aller Spanninga 1863 vandaag de dag nog steeds gevestigd is.
Al snel blijkt dat het een goede keuze is om uitsluitend trouwringen te produceren. De ringen van Stoffer Aller vallen in de smaak en de afzet neemt toe!
Er isnog geen sprake van machinale productie en het polijsten van de ringen gebeurt met de hand en met schuurpapier.
Stoffer start zijn eigen goudsmelterij en heeft op een bepaald moment 80 werknemers.
Voor Joure was Aller Spanninga 1863 een belangrijk bedrijf. Toen er postbusnummers werden toegekend, kreeg Aller Spanninga 1863 nummer 1.
Het verhaal gaat dat wanneer de heer De Jong (de man die Douwe Egberts groot heeft gemaakt) en de heer Spanninga hun wekelijkse wandeling door Joure maakten, de mensen eerst hun pet afnamen voor de heer Spanninga omdat hij de meeste werknemers in dienst had.
Nee, het ging Aller Spanninga 1863 niet altijd voor de wind. In 1926 moest het bedrijf drastisch inkrimpen; de concurrentie vanuit Duitsland werd te groot. Dit had onder andere te maken met de lage lonen in Pforzheim.
Naast concurrentie kreeg Aller Spanninga ook te maken met de economisch magere jaren ’30. Door hoge werkeloosheid liep de vraag naar ringen sterk terug. Het bedrijf draaide nog slechts drie van de zes dagen. Aller Spanninga moest noodgedwongen het voorste deel van het bedrijfspand verkopen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog draaide het bedrijf wel door, maar wel met ernstige hinder door de Duitse bezetting. Voor de Nederlandse markt mocht alleen 4 karaats goud gebruikt worden, terwijl aan Duitsers 18 karaats goud geleverd moest worden.
In het voorste deel van het pand van Aller Spanninga was tijdens de oorlog een distributiekantoor gevestigd. De eerste overval op een distributiekantoor in Nederland vond hier plaats. In 1944 kwam het bedrijf geheel stil te liggen.
Gelukkig heeft Aller Spanninga 1863 deze moeilijke tijd doorstaan en in 1957 nemen de zoons Johan en Geert het bedrijf over van Stoffer Aller.
In 1965 starten ze met het maken van trouwringen met een ronde binnenkant, wat het draagcomfort aanzienlijk verbetert. In 1970 werd de eerste tweekleurige trouwring ontwikkeld, dit vereiste groot vakmanschap.
De kinderen van Johan hadden geen belangstelling om het bedrijf voort te zetten en Geert is kinderloos gebleven. Gelukkig ziet een werknemer er licht in: deze werknemer was in 1972 in dienst gekomen bij Johan en was hoofd van het atelier. In 1988 heeft hij de zaak overgenomen. Op dat moment waren er nog acht personeelsleden. Deze werknemer was een technische man en bracht veel verbeteringen aan in het productieproces. Hij voerde de mechanisatiegraad en automatisering sterk op.
Vanaf 1993 kwam ook de zoon van deze werknemer het bedrijf versterken. Vader was goed in de techniek en zoon in de commercie; een gouden combinatie!
In 1999 schaften ze in Duitsland machines aan die volautomatisch ringen in vele modellen konden produceren. De machines worden computergestuurd op basis van CAD/CAM-programma’s en kunnen ook diamanten in de ringen zetten.
Door al deze verbeteringen steeg de productie en groeide het personeelsbestand naar 25.
Vader ging in 2011 met pensioen en de zoon nam het bedrijf over.
In 2012 vond er een bouwkundige metamorfose plaats en werd het voorste deel weer bij het bedrijf gevoegd. Het voorste deel van het bedrijf werd ingericht als showroom voor de juwelier en voor het inleveren van oudgoud. De gouden en zilveren sieraden, bestek of munten die we hier ontvangen, hergebruiken we om trouwringen van te maken. Dat is het grote voordeel van edelmetaal: je kunt het hergebruiken tot in de eeuwigheid.
Tegenwoordig hebben we diverse specialisten aan het werk: vakmensen met passie voor het vak, goudsmeden en diamantzetters die houden van deze ambacht.
Momenteel maken we bij Aller Spanninga verlovingsringen, trouwringen, relatieringen, memoireringen en solitairringen. Deze leveren we aan circa 350 juweliers. Bij een A:S-dealer krijg je deskundig advies over de ringen uit onze collectie. Een A:S-dealer neemt de tijd voor je en zal samen met jou komen tot een persoonlijke keuze.
Onze standaard Aller Spanninga collectie bevat zowel klassieke gladde ringen als moderne gestileerde ringen, gemaakt van één kleur goud of van twee of drie kleuren goud, met of zonder diamant. Ook bevat onze collectie ringen gemaakt van zilver, palladium of platina.
Alle ringen uit onze collectie kunnen worden aangepast aan jouw wensen. Heb je een mooie ring gevonden, maar wil je deze liever in witgoud, een beetje smaller of met meer diamantjes? Geen probleem, onze goudsmeden maken het voor je. Je kunt je eigen ring samenstellen in de ringenconfigurator of laat je adviseren door de A:S-juwelier.
Als het technisch kán, dan maken wij het; dat is ons credo.
Onze goudsmeden en diamantzetters beheersen alle finesses van het vak, van ontwerpfase tot en met het echte maak- en maatwerk.
Wie zijn trouwring als pronkjuweel ziet en er echt mee uit wil pakken, kiest een ring uit onze collectie My Exclusive. Deze collectie is ontworpen voor mensen die net wat meer willen: een verfijnder design, exclusievere diamanten, net wat kostbaarder materiaal. Met als basis natuurlijk onze typische Aller Spanninga kwaliteitskenmerken.
Naast onze collectieringen maken we bij Aller Spanninga ook halffabricaat basisringen. Deze leveren we aan circa 400 goudsmeden. Deze goudsmeden maken vervolgens zelf de ringen volgens de wens van jou als klant.
Zoals je hebt kunnen lezen is Aller Spanninga al generaties lang een begrip. Aller Spanninga 1863 is het enige trouwringenatelier in Nederland; vertrouwd en van eigen bodem!
En trouwens: het postbusnummer is nog steeds 1.