Gematteerde ringen: alle mogelijkheden op een rij

Gematteerde ringen: alle mogelijkheden op een rij

Geplaatst op 03 november 2020

Gematteerde ringen, misschien heb je ze al wel eens gezien. Het is een bewerking die op verschillende manieren kan worden aangebracht. Soms kíes je ervoor je ring te laten matteren, soms heeft het matteren een reden. Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij Aller Spanninga en wat zijn de voor- en nadelen van het matteren van een ring? In dit blog geven we hier antwoord op en laten we voorbeelden zien.

3 weetjes over gematteerde ringen

  1. Smalle groeven in ringen worden door onze goudsmeden gezandstraald. Zandstralen, de naam zegt het al, is niets anders dan korreltjes zand met hoge druk in de groef van een ring te spuiten. Hierdoor krijgt de groef een matte look. Het polijsten, glimmend maken, van smalle diepliggende groeven is in sommige ringen niet mogelijk. De groef is dan namelijk te smal om deze mooi strak te polijsten.
  2. Glanzende, poly delen zullen door beschadiging enigszins mat worden en gematteerde delen kunnen iets gaan glanzen. Bepaalde matte- of glanzende effecten verdwijnen zelfs na verloop van tijd. De ene mattering is kwetsbaarder dan de andere.
  3. Het beperken van beschadigingen heb je voor een heel groot deel zelf in de hand. Vermijd bijvoorbeeld het contact tussen je ring en andere harde materialen, zoals metaal, steen, zand, schuurpapier etc. Pas ook op bij activiteiten als tuinieren, schilderen, klussen en sporten. Het is zonde wanneer ringen hierdoor beschadigen en de mattering sneller verdwijnt. 

De matteringsmogelijkheden van Aller Spanninga

Wanneer je kiest voor een ring van Aller Spanninga, dan heb je keuze uit verschillende matteringsmogelijkheden. Wij lichten deze mogelijkheden hieronder toe en beschrijven de voor- en nadelen van de bewerkingen. 

Horizontaal mat
Vaak is een ring voor de helft glanzend en voor de helft gematteerd. Horizontaal mat is een mattering met de ring mee; als je de ring plat neerlegt van links naar rechts. Op een vlakke, rechte ring is deze mattering niet aan te raden: door het dragen van de ring zal de mattering er afgedragen worden of snel beschadigen.

Horizontaal Gematteerd

Verticaal mat
Voor een speciaal effect is het mogelijk een ring verticaal te matteren. Dit is dus in de breedte van de ring, van boven naar beneden, als je een ring neerlegt. Deze mattering is niet aan te raden op een rechte, vlakke ring. Hij zal snel beschadigen door het dragen of bijvoorbeeld door contact met andere ringen bij het vele handen schudden op je trouwfeest.

Verticaal Gematteerd

Diagonaal mat
Voor enkele modellen is zelfs een diagonale mattering mogelijk. Dit gebeurt vaak bij ringen die uit drie delen bestaan. De buitenbanen zijn dan poly en de middenbaan diagonaal gematteerd. Dit geeft een mooi effect!

Hamerslag
De hamerslag mattering is echte ambacht. Deze mattering zal op geen enkele ring exact gelijk zijn. De hamerslag wordt met de hand aangebracht. Deze mattering is bij de ene goudsmid anders dan bij de andere. Bij een ring met deze mattering zie je beschadigingen bijna niet. Wij kunnen een hamerslag mattering gezandstraald of poly maken. De hamerslag mattering is een bijzondere keuze!

Ring Met Hamerslag

IJsmat
IJsmat is een mattering waarop je bijna geen beschadiging zult zien. Deze mattering bestaat uit zogenaamde ‘krasjes’; een extra krasje zie je dan ook niet. De ijsmattering kan alleen op opliggende delen worden aangebracht. Het ijsmatteren gebeurt op delen van de ring die goed zijn af te plakken en niet op verlaagde delen waar onze goudsmid niet bij kan. Een ijsmattering is per ring verschillend en dus uniek!

Ijsmattering

Organische mattering
Net als de hamerslag is een organische mattering echte ambacht. Het is een bewerkelijke mattering die door onze goudsmid wordt aangebracht. In de volksmond wordt deze mattering ook wel de ‘boomschors’ mattering genoemd. Het is een echte ambachtelijke bewerking die bij iedere ring anders is. In de afbeelding bovenaan dit blog zie je ringen met de boomschors mattering.

Poly
Poly is het glanzend, glimmend maken van de ring. Vooral bij ringen zonder groeven en éénkleurige ringen wordt vaak voor poly gekozen.

 

Een mattering kiezen

Vind je het, ondanks bovenstaande voorbeelden, toch nog lastig om te kiezen uit één van de matteringsmogelijkheden? Dat begrijpen we. Wist je dat veel van onze ringen online te configureren zijn? Dat betekent dat je de ring naar eigen wens kunt samenstellen. Ook bovenstaande bewerkingen kun je uitproberen.

Heb je jouw keuze gemaakt? Of heb je toch nog wat extra hulp nodig? Ga dan langs bij een Aller Spanninga juwelier bij jou in de buurt. Daar word je met passie geholpen!