Gematteerde ringen: alle mogelijkheden op een rij

Gepubliceerd op 3 november 2020 | Leestijd: 3 minuten

Gematteerde ringen: alle mogelijkheden op een rij

Gematteerde ringen, misschien heb je ze al wel eens gezien. Het is een bewerking die op verschillende manieren kan worden aangebracht. Soms kun je ervoor kiezen om je ring te laten matteren, soms heeft het matteren een reden. Wat zijn de verschillende mogelijkheden bij Aller Spanninga en wat zijn de voordelen en de nadelen van het matteren van een ring? In dit blog geven we hier antwoord op en laten we voorbeelden zien.

3 weetjes over gematteerde ringen

  1. Smalle groeven in ringen worden door onze goudsmeden bewust gezandstraald. Zandstralen, de naam zegt het al, is niks anders dan korreltjes zand middels hoge druk in de groef van een ring spuiten. Hierdoor krijgt de groef een mooie matte look. Het polijsten, glimmend maken, van smalle diepliggende groeven is in sommige ringen niet mogelijk. Je kunt er namelijk niet goed bij komen om deze mooi strak te polijsten.
  2. Glanzende, poly delen zullen door beschadiging enigszins mat worden en gematteerde delen kunnen enigszins gaan glanzen. Bepaalde matte- of glanzende effecten verdwijnen zelfs na verloop van tijd. De ene mattering is kwetsbaarder dan de andere.
  3. Het beperken van beschadigingen heb je voor een heel groot deel zelf in de hand. Vermijd bijvoorbeeld het contact tussen je ring en andere harde materialen zoals metaal, steen, zand, schuurpapier etc. Denk hierbij ook aan tuinieren, schilderen, klussen en sporten. Het is zonde wanneer je ringen hierdoor beschadigen en de mattering sneller zal gaan verdwijnen. 

De matteringsmogelijkheden van Aller Spanninga

Wanneer je kiest voor een ring van Aller Spanninga, heb je keuze uit verschillende matteringsmogelijkheden. Wij lichten deze mogelijkheden hieronder toe, zodat je weet wat ze inhouden en wat de voor- en nadelen zijn van de bewerkingen. 

Horizontaal mat
Vaak is een ring voor ½ glanzend en voor ½ gematteerd. Horizontaal mat is een mattering met de ring mee. Dus als je de ring plat neerlegt van links naar rechts. Op een vlakke, rechte ring is deze mattering niet aan te raden. Door het dragen van de ring zal de mattering er afgedragen worden of snel beschadigd raken.

Verticaal mat
Voor een speciaal effect is het mogelijk een ring verticaal te matteren. Dit is dus in de breedte van de ring, van boven naar beneden, als je een ring neerlegt. Deze mattering is niet aan te raden op een rechte vlakke ring. Hij zal snel beschadigen door het dragen of bijvoorbeeld het vele handen schudden op je trouwfeest. Bijvoorbeeld doordat de andere persoon ook een ring draagt.

Horizontaal mat en Verticaal mat
Horizontaal mat en Verticaal mat

Diagonaal mat
Voor enkele modellen is zelfs een diagonale mattering mogelijk. Dit gebeurt vaak bij ringen die uit drie delen bestaan. De buitenbanen zijn dan poly en de middenbaan is dan diagonaal gematteerd. Dit geeft een mooi effect!

Hamerslag
De hamerslag mattering is echte ambacht. Deze mattering zal op geen enkele ring exact hetzelfde zijn. Hij wordt met de hand aangebracht. Deze mattering is ook bij ene goudsmid anders dan bij de andere goudsmid. Indien een ring deze mattering heeft, zie je beschadigingen bijna niet. Wij kunnen een hamerslag mattering gezandstraald maken of poly maken. De hamerslag mattering is een bijzondere keuze!

IJsmat
IJsmat is een mattering waarop je bijna geen beschadiging zult zien. Deze mattering bestaat uit zogenaamde ‘krasjes’ en dus zie je een extra krasje niet. De ijsmat mattering kan alleen op opliggende delen worden aangebracht. Het ijsmat matteren gebeurt op delen van de ring die goed zijn af te plakken, dus niet op verlaagde delen waar onze goudsmid niet bij kan. Een ijsmat mattering is per ring verschillend en dus echt uniek!

Hamerslag en IJsmat bewerking
Hamerslag en IJsmat bewerking

Organische mattering
Net als de hamerslag is een organische mattering echte ambacht. Een bewerkelijke mattering die door onze goudsmid wordt aangebracht. In de volksmond noem je deze mattering ook wel de ‘boomschors’ mattering, hij lijkt hier namelijk op. Een echte ambacht bewerking die bij iedere ring anders zal zijn. In de afbeelding bovenaan dit blog zie je ringen met zo'n boomschors mattering.

Poly
Poly is het glanzend, glimmend maken van de ring. Vooral bij gladde ringen, ringen zonder groeven en éénkleurige ringen wordt vaak voor poly gekozen.

Een mattering kiezen

Vind je het, ondanks bovenstaande voorbeelden, toch nog lastig om te kiezen uit één van de matteringsmogelijkheden? Dat begrijpen we, je wilt het toch even kunnen zien bij de ring van jouw keuze. Wist je dat veel van onze ringen online te configureren zijn? Dat betekent dat je de ring naar eigen wens kunt samenstellen. Ook bovenstaande bewerkingen kan je uitproberen.

Heb je een keuze kunnen maken? Of heb je toch nog wat extra hulp nodig? Ga dan langs bij een Aller Spanninga juwelier bij jou in de buurt. Daar word je met passie verder geholpen!

Ik wil graag: