Hoe meet je je ringmaat?

Gepubliceerd op 10 juni 2020 | Leestijd: 5 minuten

Hoe meet je je ringmaat?

Een ring is een prachtig sieraad en een geliefd cadeau. Voor een prettig draagcomfort is het wel belangrijk dat je ring goed past. Je wilt niet dat een ring alsmaar om je vinger draait of dat je hem verliest. Het kan soms lastig zijn om de juiste ringmaat te bepalen, maar zelf je ringmaat meten is goed te doen en natuurlijk kun je advies vragen bij de juwelier. Wij geven je via dit blog een paar tips en methodes waardoor je altijd jouw perfecte ringmaat vindt.

Hoe worden ringmaten weergegeven?

Ringmaten worden op verschillende manieren weergegeven. Soms wordt ervoor gekozen om de binnendiameter in millimeters te gebruiken als maat. Maar ook de binnenomtrek wordt soms gehanteerd als maat.
 
Hieronder vind je een maattabel om de ringmaat op te kunnen zoeken. Als je de omtrek maat van de vinger weet, dan kun je de diameter maat links daarvan opzoeken. De diameter ringmaat noemen we ‘Bondsmaat’ en de omtrek ringmaat noemen we de ‘Franse maat’.

Ringmaten tabel

Diameter ringmaat (mm) Omtrek ringmaat (mm)
15 47
15.25 48
15.5 49
16 50
16.25 51
16.5 52
17 53
17.25 54
17.5 55
18 56
18.25 57
18.5 58
19 59
19.25 60
19.5 61
19.75 62
20 63
20.25 64
20.5 65
21 66
21.5 68
22 69
Verschillende ringmaten

Je ringmaat bepalen

Nu je weet hoe ringmaten worden weergegeven, is het tijd om je eigen ringmaat te bepalen. Dit kan op vier gemakkelijke manieren, welke we hieronder toelichten. 

1. De diameter meten met een ring

De makkelijkste manier om een ringmaat te bepalen is aan de hand van een ring die je goed past en prettig zit. Deze manier is ook handig als je bijvoorbeeld iemand wilt verrassen met een ring en je wilt diegene niet naar zijn of haar maat vragen. Je kunt dan eenvoudig een ring 'lenen' om te meten. Het is natuurlijk wel te hopen dat hij/zij de ring eens per dag af doet zodat je de ringmaat stiekem kunt opmeten.

Voor deze methode gebruik je een liniaal. Plaats een goed passende ring van jezelf of degene waarvoor je een ring wilt kopen op de liniaal. Meet de doorsnede van de binnenkant van de ring, neem de rand dus niet mee. Bekijk hoeveel mm de liniaal aan de binnenkant van je ring aangeeft. Is dit bijvoorbeeld 18mm? Dan is de ringmaat 18. 

2. De omtrek meten zonder ring

Als een passende ring niet voorhanden is, dan kun je de diameter van de ring het beste inschatten door gebruik te maken van een lintje, touwtje of papiertje. Houd dit zo dun mogelijk, want de dikte van het hulpmiddel heeft invloed op de uitkomst. Of je maakt de dikte van het papiertje zo dik als de ring van je keuze, dan weet je gelijk hoe het staat.

Draai het lintje, touwtje of papiertje  losjes om de vinger waaraan de ring gedragen gaat worden. Knip het af of zet een streepje daar waar het bij elkaar komt. Houd er wel rekening mee dat de ring nog over je knokkel kan glijden. De één heeft dikke knokkels en smalle vingers en bij de ander is de omtrek van de knokkel gelijk aan de omtrek van de vinger.

Meet het stukje van het lintje, papiertje of touwtje dat overblijft op met een liniaal in millimeters. De lengte is de omtrek van je vinger en dus de omtrek ringmaat die je nodig hebt. Je kunt in de tabel hierboven eenvoudig de diameter ringmaat opzoeken aan de hand van de omtrek ringmaat. Bij Aller Spanninga maken we de ringen in de Bondsmaat maar ook in de Franse maat, beide kunnen bij ons worden opgegeven.

Goudsmid

3. Gebruik een meetlint

Het gebruiken van een meetlint is een niet heel nauwkeurige methode, maar wel gemakkelijk en snel. Het voordeel is dat een meetlint breed is, waardoor je over een wat groter stukje van de vinger meet.

Wikkel het meetlint om de vinger en lees het aantal millimeters af daar waar het lint weer bij elkaar komt. De lengte die je nu hebt, is de binnenomtrek van de ring. Je weet nu dus de omtrek ringmaat van de vinger. Je kunt in de ringmaten tabel opzoeken welke diameter ringmaat daarbij hoort.

4. Je ringmaat laten opmeten bij een juwelier

De laatste methode, maar volgens ons de beste, is om je ringmaat op te laten meten bij de juwelier. Een Aller Spanninga juwelier heeft een ringenbos waarmee je ringmaat heel gemakkelijk kan worden bepaald. Je kunt een ring van de ringenbos aan je vinger schuiven, waardoor je vrij snel de juiste ringmaat weet. Bij een bredere recht gevormde ring is het opmeten van de maat weer anders dan bij een dunne ronde gevormde ring. Bovendien meten juweliers dagelijks ringmaten op en kunnen ze dus als geen ander een goed advies geven over welke maat je het beste kunt nemen voordat je een ring gaat uitzoeken. 

Ringenbos voor het opmeten van de ringmaat
Ringenbos voor het opmeten van de ringmaat

Extra tips voor het nauwkeurig meten van een ringmaat

  • Probeer je vinger niet op te meten als je handen koud zijn of juist heel heet. Temperatuur beïnvloed de dikte van je vingers namelijk. Meet je vinger dus als je handen een normale temperatuur hebben.
  • Wil je nauwkeurig meten? Meet dan op twee verschillende tijden en op twee verschillende dagen. Dan weet je zeker dat je goed zit.
  • Als je een ring met diamant op het oog hebt, houd er dan rekening mee dat je nog secuurder moet meten. Je wilt de diamant natuurlijk goed laten zien, dus het zonde zijn als de ring steeds draait omdat deze te groot is!  
  • Meet altijd ‘losjes’ bij het meten van de omtrek van je vinger. Een ring moet niet afknellen en een ring moet soepel over de knokkel kunnen.
  • Zit je bij het omrekenen van de ringmaat tussen twee maten in, geen probleem, de goudsmeden van Aller Spanninga kunnen een ring maken tussen twee maten in.
  • Als je een brede ring op het oog hebt, houd er rekening mee dat deze strakker om je vinger voelt. Kies dan een halve ringmaat groter dan je normale ringmaat. Koop je een ring voor iemand anders? Gebruik één van zijn/haar ringen om zo de juiste maat te bepalen.
  • Er zit vaak verschil tussen je vinger aan je linkerhand of je rechterhand. Het ligt er dus maar net aan, aan welke vinger jij je ring wilt gaan dragen. Meet dus altijd de ringmaat op van de vinger waaraan jij de ring wilt gaan dragen.

Weet je  inmiddels de ringmaat die je nodig hebt? Bekijk dan onze prachtige collectie ringen in de ringen configurator. Veel shop plezier!

Ik wil graag: