Geplaatst op 17 oktober 2019
Hoeveel een trouwring weegt, wordt door een aantal factoren bepaald: het soort edelmetaal, het ringmodel, de ringbreedte, de ringdikte, de ringmaat, de bewerking en bijvoorbeeld de toevoeging van stenen. In dit blog zullen we op deze factoren een toelichting geven.
Het soortelijk gewicht verschilt per edelmetaal. Als we het hebben over soortelijk gewicht, dichtheid of soortelijke massa van een materiaal, dan hebben we het meestal over hetzelfde. Bijvoorbeeld het soortelijk gewicht van platina (g/cm3) is veel hoger dan het soortelijk gewicht van 14 karaat goud (g/cm3). Dit verschil bedraagt ongeveer 6 gram. Het soortelijk gewicht van zilver (g/cm3) is lager dan het soortelijk gewicht van 14 karaat. Dit verschil is circa 3.0 gram.
Goud is een zeer dicht edelmetaal. Het is ruim 19 keer zo zwaar als water en zelfs zwaarder dan lood. Zilver is een stuk lichter dan goud en is iets lichter dan lood.
Het soortelijk gewicht van verschillende kleurstellingen met eenzelfde goudgehalte, bijvoorbeeld 9 karaat, 14 karaat of 18 karaat in witgoud of in geelgoud, is ook verschillend. Om een idee te geven: het soortelijk gewicht van 14 karaat geelgoud is ten opzichte van 14 karaat roodgoud 0.1 gram zwaarder op basis van (g/cm3) en het soortelijk gewicht van 14 karaat witgoud palladium is ten opzichte van 14 karaat witgoud bijna 2.0 gram zwaarder op basis van (g/cm3).
Een bol model is zwaarder dan bijvoorbeeld een afgerond, vlak model. Het is vaak maar net hoe een model je staat of hoe een model aanvoelt. Op basis van je gevoel, smaak en budget maak je een keuze. Je keuze bepaalt uiteindelijk het gewicht van de ring. De A:S juwelier heeft de Aller Spanninga collectie in huis, zodat je de pasvorm kunt aanvoelen.
De goudsmeden bij Aller Spanninga maken op bestelling ringen in de breedte die jij wenst. Hoe breder de ring, hoe meer materiaal er nodig is en dus hoe zwaarder een ring zal zijn. Niet alle modellen kunnen gemaakt worden op 2 mm breedte, maar ook niet op 12 mm breedte. Vaak is dit afhankelijk van de bewerking die op de ring wordt aangebracht én van het model. Een ring van 2 mm breed is meestal te smal voor groeven, maar een mattering is geen probleem op deze ring. Bij het aanbrengen van een groef in een ring gaat er materiaal ‘verloren’ en hierdoor wordt een ring weer een fractie lichter.
Hoe dikker de ring, hoe meer materiaal er nodig is en dus hoe zwaarder een ring is. Het ene model heeft meer dikte nodig dan het andere model. De pasvorm, oftewel het ringprofiel, zoals vlak, hol, afgerond of bol, bepaalt de benodigde dikte. Een ring met een groef of met briljanten heeft een bepaalde minimale dikte nodig. Een briljant ter grootte van 0,10 ct is 3,0 mm breed en 1,8 mm dik. De ring moet minstens even dik zijn, anders steekt de steen onder je ring uit en prikt deze in je vinger. Als een groef 1 mm diep is, moet je rekening houden met de dikte/hoogte van de ring, anders wordt de ring kwetsbaarder en gevoeliger voor breuk.
Ook de ringmaat is bepalend voor het gewicht van een trouwring. Hoe groter je vinger, hoe groter de ring, hoe meer materiaal en dus hoe zwaarder de trouwring zal worden. Ook geldt hoe kleiner de ringmaat, hoe kleiner de ring, hoe minder materiaal en dus hoe lichter de ring zal worden.
Als een ring de bewerking ‘hamerslag’ krijgt, worden er op het materiaal een soort deukjes aangebracht. Hierbij lijkt het of er materiaal verloren gaat, maar dit is niet het geval: het materiaal wordt ingedeukt. Indien je in een ring een groef aanbrengt door middel van draaien of frezen, gaat er wel materiaal verloren. Bij deze bewerking wordt een ring lichter.
Ook de zetvorm en het aantal stenen is van belang als we het hebben over het gewicht van een trouwring. Bij enkele zetvormen wordt goud verwijderd, waardoor de ring lichter wordt. Bij een andere zetvorm wordt goud toegevoegd.
Op onze website kun je de meeste modellen configureren. Door bovengenoemde factoren toe te passen, kun je zien dat er bij sommige modellen meer of juist minder materiaal nodig is, waardoor het gewicht verandert. Visueel kun je een keuze maken in de configurator. Indien je de ring wilt zien, voelen en passen, maak dan een afspraak bij de A:S dealer bij jou in de buurt.