Je bruiloft organiseren? Een handige checklist!

Gepubliceerd op 18 april 2019 | Leestijd: 7 minuten

Je bruiloft organiseren? Een handige checklist!

Trouwen betekent jezelf voor de rest van je leven verbinden met je maatje. Het wordt de mooiste dag van je leven, maar ook een dag die veel voorbereiding vergt. Neem daarom vooral de tijd om te genieten van hoe mooi en romantisch de verloving is! Heb je dit afgevinkt? Dan is het tijd om te kijken naar de rest van de checklist om de bruiloft van jullie dromen te plannen! Om het jullie wat gemakkelijker te maken, zetten wij alles op een rijtje.

✔ Een trouwdatum kiezen

Zodra je verloofd bent, zal iedereen jullie vragen wanneer de grote dag zal zijn. Een exacte trouwdatum kun je vaak niet direct noemen, dit is namelijk afhankelijk van andere partijen zoals de trouwlocatie, fotograaf, trouwambtenaar etc. Je kunt je dus het beste focussen op een bepaalde periode of verschillende data noteren die mogelijk zijn voor jullie. Een gemiddelde verloving duurt ongeveer zes maanden tot anderhalf jaar. Bij het plannen van een datum denk je na over welk seizoen jullie favoriet is en of er vakanties of familiekwesties zijn die misschien conflicteren met de gekozen datum. Denk ook na over de tijd die je nodig denkt te hebben om alles voor te kunnen bereiden. Als je gaat trouwen in het buitenland is het bijvoorbeeld raadzaam om een langere voorbereidingstijd aan te houden.

✔ Doe inspiratie op voor jullie droombruiloft

Voordat je trouwjurken gaat passen, een band of dj boekt en taarten gaat proeven, is het verstandig eerst na te denken over het totaalplaatje. Stel je voor welke stijl en gevoel jullie willen neerzetten op jullie bruiloft en waar jullie deze willen houden. Bekijk trouwmagazines of lees trouwblogs. Sluit je ogen en stel je je eigen droombruiloft voor. Wat zie je?

  • Een dromerige ceremonie in een kasteel?
  • Een bruiloft dichter bij huis, in jullie plaatselijke café?
  • Het restaurant waar jullie speciale herinneringen aan hebben?

Terwijl je je bruiloft probeert voor te stellen, is het handig om te weten hoeveel mensen je gaat uitnodigen. Hoe groot moet de locatie zijn? Wil je het buiten of binnen houden, in welke omgeving, thuis of in een naastgelegen stad of verder weg? Denk ook na over de dagindeling, trouwen jullie ook voor de kerk? Wil je een boottocht maken? Wil je uitgebreid dineren?

Wil je modern, klassiek, vintage, romantisch, chic of ongedwongen trouwen of iets daartussenin? Verzamel foto’s die je mooi vindt en maak hier moodboards van. Zo krijg je vanzelf een idee van welke stijl bij jullie past.

Trouwringen Aller Spanninga

✔ Bepaal een trouwbudget

Voordat je ook maar iets gaat vastleggen, is het handig om een budget voor jullie bruiloft te bepalen. Even een serieuze aangelegenheid, maar wel een belangrijk onderdeel. Ga met zijn tweeën zitten en bekijk wat je maximaal wilt en kunt besteden aan de bruiloft, heel veel beslissingen zijn hiervan afhankelijk. Dus zorg dat je het uitgewerkt hebt voordat je daadwerkelijk begint met de trouwplannen en het boeken van locaties en leveranciers. Wees eerlijk tegen jezelf!

✔ Een trouwlocatie vastleggen

Bepalen waar je gaat trouwen is vaak een tijdrovende klus. Je wilt vaak meerdere locaties bezoeken. Wat vind je belangrijk? De herinnering die een locatie voor jullie heeft? De uitstraling van de trouwlocatie? Deze kan de sfeer van jullie bruiloft maken of breken. Wil je een locatie waar je ook het eten nuttigt? Kies daarom zeker niet de eerste de beste locatie, maar wees kritisch. Stel voor jezelf een wensenlijst waar de locatie aan moet voldoen en ga vervolgens met deze checklist naar de locatie. Maak er een uitje van. Schrijf op wat je per locatie goed, of niet goed, vindt. Doe dit van de locatie, van het eten, maar ook van het personeel, de mogelijkheden en de prijzen. Wees op tijd met het zoeken én vastleggen van een locatie om teleurstelling te voorkomen.

✔ Boek een trouwfotograaf

Trouwfotografen zijn drukbezette professionals. Wees er op tijd bij om jezelf te verzekeren van een goede fotograaf. Maak een afspraak met je fotograaf en ga met elkaar in gesprek. Hij of zij gaat vaak een hele dag met je mee, er moet dus wel een klik zijn. Bespreek of bezoek de locatie waar de reportage gemaakt gaat worden en geef aan wat jullie stijl is.

✔ Vind jullie trouwringen

Alle bruiloft voorbereidingen zijn leuk, maar eerlijk is eerlijk, sommige onderdelen zijn leuker dan andere. Het uitzoeken van de trouwringen is natuurlijk onze persoonlijke favoriet! Om te voorkomen dat je wordt verblind door goud, platina en diamanten geven we jullie een aantal tips:

  • Begin op tijd
  • ​Bekijk de uitgebreide A:S collectie alvast online
  • Maak een afspraak met de juwelier
  • Ga veel passen
  • Denk om het draagcomfort
  • Houd rekening met het budget

Een cirkel is zonder tijd en zonder eind; het symboliseert oneindigheid. Een trouwring symboliseert jullie oneindige liefde voor elkaar. Trouwringen zijn te speciaal om op het laatste moment uit te zoeken, ga minstens drie tot vier maanden voor jullie trouwdag op zoek.

Het is verstandig om een afspraak te maken bij de juwelier van jullie keuze. Tijdens zo’n afspraak kunnen jullie op je gemak de perfecte ringen uitkiezen en heeft de juwelier voldoende tijd om de ringen te bestellen bij Aller Spanninga. Onze goudsmeden hebben dan de tijd om ze exact zo te maken zoals jullie wensen. Ga desnoods een paar keer terug naar de juwelier, zodat jullie helemaal zeker zijn van de keuze. Het bepalen van de juiste maat en het kiezen en toevoegen van eventuele extra’s, zoals graveringen, zijn zaken waar tijd voor nodig is. Het kan al snel een aantal weken duren voordat je de ringen kunt dragen. Vinden jullie het nog lastig te bepalen welke ringen bij jullie passen? Lees dan ons blog met 10 tips voor het kiezen van dé trouwring.

Ring van Aller Spanninga

✔ Ga op zoek naar je droomjurk

Nog zo’n leuk én belangrijk onderdeel van het voorbereiden van jullie bruiloft; het kiezen van trouwkleding! Ben jij zo’n vrouw die al jaren plaatjes van droomjurken opslaat in een geheim mapje op de computer? Of heb je eigenlijk nog nooit nagedacht over een trouwjurk? Hebben jij en je partner een thema afgesproken? Wie gaat er met je mee op zoek? Neem de tijd om jurken te passen en uiteindelijk je droomjurk te vinden. Voor de heren geldt natuurlijk hetzelfde; een trouwpak aanschaffen is heel anders dan het kopen van een random pak.

✔ Kies getuigen en een ceremoniemeester

Wanneer je gaat trouwen heb je getuigen nodig, denk hier goed over na. Het heeft geen haast, maar het moet wel duidelijk zijn en geregeld worden. Een ceremoniemeester kun je wel op een wat eerder stadium regelen. Hij of zij kan dan vanaf het begin met jullie meedenken en kan zaken uit handen nemen.

✔ Maak een gastenlijst

Een gastenlijst opstellen voor een bruiloft is niet zomaar klaar, het is zelfs nog best lastig. Je zult regelmatig voor dilemma’s komen te staan; wie mag er wel en wie mag er niet komen? Bij het vaststellen van je gastenlijst moet je ook rekening houden met de volgende zaken, wil je veel quality time met je gasten en met iedereen echt gesprekken kunnen voeren of wil je een groot feest geven voor al je vrienden en familie? Wanneer jullie een wat grotere bruiloft organiseren met veel gasten, dan kijk je niet op iemand meer of minder. Het wordt anders wanneer je een bruiloft organiseert voor maximaal 50 gasten. Natuurlijk is het zo dat de kosten van je huwelijk stijgen met elke gast die je uitnodigt, dus ook hier is het budget noodzakelijk.

✔ Trouwuitnodigingen versturen

Een kant en klare trouwkaart uitzoeken is sneller klaar dan het laten ontwerpen van een persoonlijke trouwkaart. Verstuur jullie trouwkaart niet te laat, vooral wanneer je trouwt in de zomer wanneer veel mensen op vakantie zijn. Wanneer je iedereen vroeg uitnodigt kunnen mensen rekening houden met jullie bruiloft en is de kans groter dat al jullie dierbaren aanwezig kunnen zijn.

Trouwringen A:S

Is een weddingplanner beter voor jullie?

Houden jullie je liever niet bezig met alle details, zijn jullie super druk of weet je ondanks deze checklist niet waar je moet beginnen? Misschien is een weddingplanner dan wel helemaal jullie ding. Een weddingplanner heeft ervaring en een groot netwerk. Hij of zij kan alles voor jullie regelen en advies geven over budget, tijdsindeling, betrouwbare en goede leveranciers en trouwlocaties. Alles is mogelijk!

Geniet van alle voorbereidingen!

Blijf genieten en probeer stress te vermijden. Trouwen moet leuk zijn, ook in de periode dat je alles moet regelen. Op sommige dagen kan het erg overweldigend zijn. Pak je moment wanneer dit gebeurt en bedenk hoe geweldig jullie bruiloft gaat worden. Probeer wel georganiseerd te blijven, dit is niet het type feest dat je last minute kunt organiseren. Niet voor niets beginnen velen al ruim een jaar van te voren.

Aller Spanninga wenst jullie een ontspannen, romantische, plezierige, creatieve en liefdevolle periode.

Ik wil graag: