Geplaatst op 07 maart 2019
De term karaat in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat en bevat 99,99% goud. Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Dit proces noem je ook wel legeren. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium. Door het harder maken van het goud, kan het beter bewerkt worden. Puur goud is te zacht om sieraden van te maken en daarom ongeschikt voor ringen.
Het ‘karaat goud’ is een maatstaf om de hoeveelheid fijngoud aan te geven dat in een ring verwerkt is. De hoogte van het karaat, geeft dus aan hoeveel zuiver goud een ring bevat. De verhoudingen zijn als volgt:
In Nederland is het overgrote deel van de gouden ringen gemaakt van 14 karaat goud, gevolgd door ringen die gemaakt zijn van 18 karaat of 9 karaat. Heb je een ring van 8 karaat goud? Dan komt deze zeer waarschijnlijk uit Duitsland. In Nederland wordt 8 karaat nieuw niet verkocht: het mag wettelijk niet als goud verkocht worden.
Hoe hoger het karaat van de ringen, hoe meer goud erin verwerkt is. In alle 14 en 18 karaat gouden ringen vanaf 1,0 gram die in Nederland verkocht worden staat een keurteken. Aller Spanninga ringen van 14 karaat worden bij de waarborg voorzien van het nummer 585 en een eikenblad, 18 karaat ringen worden voorzien van het nummer 750 en een tulpje. Daarnaast komt ons A:S meesterteken in de ringen, zodat je kunt zien dat het een echte Aller Spanninga ring betreft.
Andere voorkomende aanduidingen voor 14 karaat zijn: 14 k, 14 krt of 585/1000. Dit laatste wil zeggen dat bij 14 karaat sieraden 585 delen van de 1000 puur goud zijn. Met andere woorden: wanneer je 100 gram 14 karaat goud hebt, heb je 58,5% puur goud in handen.
De Nederlandse wet is streng in wat wel en niet goud genoemd mag worden. Zij stelt de eis dat de aanduiding ‘gouden sieraad’ alleen gebruikt mag worden wanneer het gehalte minimaal 14 karaat is.
In Nederland werken de meeste leveranciers met 14 karaat goud. Een ring van 14 karaat is hard genoeg om, bij normaal gebruik, een leven lang mee te gaan. Ringen gemaakt van 18-karaats goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden gemaakt van 9-karaats goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. 9-karaats ringen kunnen bij de waarborg gekeurd worden met het CCM keurmerk, het internationale teken, maar dit is voor Nederland niet verplicht.
Aller Spanninga levert alle ringen af met een keurstempel en een A:S meesterteken, óók de 9-karaats ringen en ringen van Palladium 585. Koop je een Aller Spanninga ring met dit meesterteken erin, dan weet je zeker dat de ring origineel is.
In landen om ons heen worden regelmatig ringen en sieraden aangeboden van een lager gehalte goud, bijvoorbeeld 8 of 9 karaat. In Duitsland en Engeland is dit heel normaal, 9 karaat wordt in deze landen wél verkocht als goud. Hier worden de ringen ook verplicht gekeurd. In België is een keurmerk niet verplicht.
In landen rondom de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en in Azië zien we vaak goud van een hoger karaat, van 18, 20 en 22 karaat goud. Hoe hoger het karaat, hoe ‘dieper’ de goudkleur.
Blijft het na het lezen van dit blog nog lastig om een keuze te maken in het goudgehalte? Of wil je weten welk materiaal het beste bij jou past? Laat je dan adviseren door een A:S juwelier. Wij zullen jullie gouden ringen met veel passie produceren!