Karaat goud: het verschil tussen 9, 18 en 24 karaat

Gepubliceerd op 7 maart 2019 | Leestijd: 5 minuten

Karaat goud: het verschil tussen 9, 18 en 24 karaat

Bij gouden sieraden wordt het goudgehalte aangeduid met karaat, maar wat is karaat goud eigenlijk? Wat is het verschil tussen de soorten karaat goud, zoals 9, 14, 18 en 24 karaat? En hoe kun je zien hoeveel karaat goud er in een ring zit? In dit blog leggen wij er alles over uit, zodat jullie bij het kopen van gouden trouwringen de juiste keuze kunnen maken!

Hoeveel karaat is puur goud?

De term karaat in goud geeft aan hoeveel puur goud er in een sieraad zit. In een ring staat vaak een stempeltje dat aangeeft hoeveel puur goud er in de ring verwerkt is. Puur goud wordt uitgedrukt in 24 karaat en bevat 99,99% goud. Puur goud is echter erg zacht en daardoor buigzaam en gevoelig voor slijtage. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder gemaakt, er ontstaan verschillende goudgehaltes en verschillende kleuren. Dit proces noem je ook wel legeren. Deze toevoegingen zijn vaak koper, zilver of palladium. Door het harder maken van het goud, kan het beter bewerkt worden. Puur goud is eigenlijk te zacht om sieraden van te maken en is dan ook ongeschikt voor ringen.

Puur goud
Puur goud

Wat zegt karaat over goud?

Het ‘karaat goud’ is een maatstaf om de hoeveelheid fijngoud aan te geven dat in een ring verwerkt is. De hoogte van het karaat, geeft dus aan hoeveel zuiver goud een ring bevat. De verhoudingen zijn als volgt:

 • 8 karaat: 33,3% zuiver goud, aangeduid met 333
 • 9 karaat: 33,75% zuiver goud, aangeduid met 375
 • 14 karaat: 58,5% zuiver goud, aangeduid met 585
 • 18 karaat: 75,0% zuiver goud, aangeduid met 750
 • 20 karaat: 83,3% zuiver goud, aangeduid met 833
 • 21,6 karaat: 90,0% zuiver goud, aangeduid met 900
 • 22 karaat: 91,6% zuiver goud, aangeduid met 916
 • 24 karaat: 99,99% zuiver goud, aangeduid met 999

In Nederland is het overgrote deel van de gouden ringen gemaakt van 14 karaat goud, gevolgd door ringen die gemaakt zijn van 18 karaat of 9 karaat. Heb je een ring van 8 karaat goud? Dan komt deze zeer waarschijnlijk uit Duitsland. In Nederland wordt 8 karaat nieuw niet verkocht, het mag bij wet ook niet als goud verkocht worden.

Aanduiding karaat in gouden ringen

Hoe hoger het karaat van de ringen, hoe meer goud erin verwerkt is. In alle 14 en 18 karaat gouden ringen vanaf 1,0 gram die in Nederland verkocht worden staat een keurteken. Aller Spanninga ringen van 14 karaat worden bij de waarborg voorzien van het nummer 585 en een eikenblad, 18 karaat ringen worden voorzien van het nummer 750 en een tulpje. Daarnaast komt ons A:S meesterteken in de ringen, zodat je kunt zien dat het een echte Aller Spanninga ring betreft.

Andere voorkomende aanduidingen voor 14 karaat zijn: 14 k, 14 krt of 585/1000. Dit wil zeggen dat bij 14 karaat sieraden 585 delen van de 1000 puur goud zijn. Met andere woorden: wanneer je 100 gram 14 karaat goud hebt, heb je 58,5% puur goud in handen.

Diverse edelmetalen voor het maken van de goudlegering
Diverse edelmetalen voor het maken van de goudlegering

Goud en de Nederlandse wet

De Nederlandse wet is streng in wat wel en geen goud genoemd mag worden. Zij stelt de eis dat de aanduiding ‘gouden sieraad’ alleen gebruikt mag worden wanneer het gehalte minimaal 14 karaat is.

In Nederland werken de meeste leveranciers met 14 karaat goud. Een ring van 14 karaat is hard genoeg om, bij normaal gebruik, een leven lang mee te gaan. Ringen gemaakt van 18-karaats goud worden gezien als de luxere sieraden. Sieraden gemaakt van 9-karaats goud worden in Nederland officieel niet gezien als gouden sieraden. 9 karaat ringen kunnen bij de waarborg gekeurd worden met het CCM keurmerk, het internationale teken, maar dit is voor Nederland niet verplicht.

Aller Spanninga levert alle ringen af met een keurstempel en een A:S meesterteken, óók de 9-karaats ringen en ringen van Palladium 585. Koop je een Aller Spanninga ring met dit meesterteken erin, dan weet je zeker dat de ring origineel is.

Hoe is dat in het buitenland?

In landen om ons heen worden regelmatig ringen en sieraden aangeboden van een lager gehalte goud, bijvoorbeeld 8 of 9 karaat. In Duitsland en Engeland is dit heel normaal, 9 karaat wordt in deze landen wél verkocht als goud. Hier worden de ringen ook verplicht gekeurd. In België is een keurmerk juist niet verplicht.

In landen rondom de Middellandse Zee, in het Midden-Oosten en Azië zien we vaak goud van een hoger karaat. Dus gouden sieraden van 18, 20 en 22 karaat goud. Hoe hoger het karaat, hoe ‘dieper’ de goudkleur van een sieraad.

Ring productie

Kenmerken van verschillende goudgehaltes

 • Bij puur goud heb je de zekerheid dat er geen bijgevoegd metaal in de legering zit. Zoals eerder genoemd is puur goud erg zacht. Het is zelfs zo zacht dat het dragen hiervan veel beschadigingen met zich mee zal brengen. Het materiaal kan snel deuken, krassen of vervormen. Hoe hoger het gehalte van het goud is, hoe zachter, en dus kwetsbaarder, het materiaal is. Voor de ringen van Aller Spanninga wordt 24 karaat daarom ook niet gebruikt.
 • Goud is kostbaar. Hoe meer goud er in een sieraad verwerkt is, hoe duurder de ring zal zijn. Over het algemeen zal een ring van 9 karaat goedkoper zijn dan een ring van 14 karaat. In sommige gevallen heeft het gehalte van het goud weinig invloed op de prijs. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het maakloon, de ontwerpkosten of de goudkoers.
 • Het kan voorkomen dat bij een lager goudgehalte een allergische reactie optreedt. Doordat er een gedeelte van de legering uit iets anders dan goud bestaat, kan het voorkomen dat er een reactie plaatsvindt tussen de huid en het sieraad.
 • Daarnaast heb je te maken met kleurverschil tussen de verschillende gehaltes. Hoe hoger het gehalte, hoe warmer de kleur van het goud. Zo is een 24-karaats geelgouden ring zichtbaar geler dan een 14-karaats geelgouden ring. Bij witgouden en rosegouden sieraden zie je geen kleurverschil tussen de verschillende gehaltes.

Blijft het na het lezen van dit blog nog lastig om een keuze te maken over het goudgehalte? Of wil je weten welk materiaal het beste bij je past? Laat je dan adviseren door een A:S juwelier. Wij zullen jullie gouden ringen met veel passie produceren!

Ik wil graag: