Geplaatst op 06 juni 2019
In het atelier van Aller Spanninga worden vele ringen in diverse edelmetalen gemaakt. Ringen met briljant, gladde modellen, ringen met een bewerking, ringen uit de A:S collectie of ringen volgens een eigen ontwerp. Al deze ringen worden aan de binnenkant voorzien van tekens. In dit blog lees je waarom, waar en hoe dit gebeurt, zodat jij je eigen ring kunt lezen.
Keurmerken en keurtekens zijn in het leven geroepen om de Nederlandse consument te beschermen bij de aan- en verkoop van sieraden in edelmetaal, zoals goud, zilver en platina. Al meer dan 600 jaar worden voorwerpen van edelmetaal gecontroleerd op het gehalte van het edelmetaal. Dit is dan ook de oudste vorm van consumentenbescherming die we in Nederland kennen. Het door een waarborginstelling afgeslagen gehalteteken garandeert het gehalte aan platina of goud in je sieraad. 9-karaat goud en Palladium 585 kunnen gekeurd worden, maar dit is in Nederland niet verplicht. Dit geldt ook voor zilveren ringen onder de 8 gram.
Het keuren van onze Aller Spanninga ringen gebeurt bij de Waarborg in Joure. Vóór 1988 waren in Nederland meerdere waarborgkantoren, in onder andere Amsterdam, 's-Gravenhage, Roermond en Leeuwarden. Tegenwoordig zijn er in Nederland nog twee waarborgkantoren, die in Joure sinds 2002 en het kantoor in Gouda al vanaf 1988.
Als uit onderzoek blijkt dat het edelmetalen voorwerp of sieraad voldoet aan de vereisten, mag er een keurteken worden geplaatst. Er zijn verschillende manieren voor dit onderzoek, bijvoorbeeld door middel van de goudtoets met de toetssteen of met een X-Ray Fluorescence Spectrometry waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Een keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen van de Waarborgwet zijn twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken.
De fabrikant of importeur van edelmetalen voorwerpen dient in het bezit te zijn van een verantwoordelijkheidsteken, dit moet worden aangebracht in de vervaardigde of geïmporteerde voorwerpen. Het verantwoordelijkheidsteken, ook wel het merkteken, kan door de fabrikant of de importeur zelf worden aangebracht. Men kan er ook voor kiezen dit door de Waarborg te laten doen.
Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. In Nederland kennen we gehaltetekens voor de onderstaande gehaltes.
• Goud: 585 (14 karaat), 750 (18 karaat), 833 (20 karaat) en 916 (22 karaat)
• Zilver: 835 en 925
• Platina: 950
Het aanbrengen van keurtekens gebeurt door middel van stempeling of lasering. Hier kennen we zes manieren voor:
Alle ringen van Aller Spanninga worden voorzien van het verantwoordelijkheidsteken en een gehalteteken. Indien het gaat om ringen van 14 karaat, 18 karaat, een combinatie van PD585 met 14/18 karaat goud en platina, dan worden de ringen gekeurd door de Waarborg. Dit geldt ook voor zilveren ringen boven 8 gram. De Waarborg zal afhankelijk van het model kiezen voor de juiste stempeling.
Aller Spanninga ringen zijn de meest nagemaakte ringen in Nederland. Wil jij zeker weten of je een echte Aller Spanninga ring hebt? Dit kun je als volgt zien:
Staan deze tekens in jouw ring? Dan is het een echte Aller Spanninga.
Na het lezen van bovenstaande informatie ga je de informatie in jouw ring waarschijnlijk anders bekijken. Nu weet je of jij een echte Aller Spanninga ring hebt en van welk gehalte de ring is gemaakt. Veel plezier met deze ontdekkingstocht!