Keurtekens in de ringen van Aller Spanninga

Gepubliceerd op 6 juni 2019 | Leestijd: 5 minuten

Keurtekens in de ringen van Aller Spanninga

In het atelier van Aller Spanninga worden vele ringen in diverse edelmetalen gemaakt. Ringen met briljant, gladde modellen, ringen met een bewerking, ringen uit de A:S collectie of ringen volgens een eigen ontwerp. Al deze ringen worden aan de binnenkant voorzien van tekens. In dit blog lees je waarom, waar en hoe dit gebeurt, zodat jij je eigen ring kunt lezen.

Het keuren van ringen

Keurmerken en keurtekens zijn in het leven geroepen om de Nederlandse consument te beschermen bij de aan- en verkoop van sieraden in edelmetaal, zoals goud, zilver en platina. Al meer dan 600 jaar worden edelmetalen voorwerpen gecontroleerd op het gehalte van het edelmetaal. Dit is dan ook de oudste vorm van consumentenbescherming die we in Nederland kennen. Het door een waarborginstelling afgeslagen gehalteteken garandeert het gehalte aan platina of goud in je sieraad. Een keurteken voor 9-karaat goud en Palladium 585 kunnen gekeurd worden maar dit is in Nederland niet verplicht. Dit geldt ook voor zilveren ringen onder de 8 gram.

Het keuren van onze Aller Spanninga ringen gebeurt bij de Waarborg in Joure. Vóór 1988 waren in Nederland meerdere waarborgkantoren, in onder andere Amsterdam, 's-Gravenhage, Roermond en Leeuwarden. Vandaag de dag zijn er in Nederland nog twee waarborgkantoren, die in Joure sinds 2002 en het kantoor in Gouda al vanaf 1988.

Aller Spanninga ringen

Het Nederlandse keurteken

Als uit onderzoek blijkt dat het edelmetalen voorwerp of sieraad voldoet aan de vereisten, mag er een keurteken worden geplaatst. Er zijn verschillende manieren voor dit onderzoek, bijvoorbeeld door middel van de goudtoets met de toetssteen of met een X-Ray Fluorescence Spectrometry waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Een keurteken moet aan bepaalde wettelijke vereisten voldoen. Voor de Nederlandse kwaliteitseisen van de Waarborgwet zijn twee tekens verplicht: het gehalteteken en het verantwoordelijkheidsteken.

Wat is een verantwoordelijkheidsteken?

De fabrikant of importeur van edelmetalen voorwerpen dient in het bezit te zijn van een verantwoordelijkheidsteken, dit moet worden aangebracht in de vervaardigde of geïmporteerde voorwerpen. Het verantwoordelijkheidsteken, ook wel het merkteken, kan door de fabrikant of de importeur zelf worden aangebracht. Men kan er ook voor kiezen dit door de Waarborg te laten doen.

Wat is een gehalteteken?

Het gehalteteken wordt gebruikt om het soort en het gehalte van het edelmetaal uit te drukken. In Nederland kennen we gehaltetekens voor de onderstaande gehaltes.

• Goud: 585 (14 karaat), 750 (18 karaat), 833 (20 karaat) en 916 (22 karaat)
• Zilver: 835 en 925
• Platina: 950

Tekens voor gouden voorwerpen

Hoe worden de keurtekens aangebracht?

Het aanbrengen van keurtekens gebeurt door middel van stempeling of lasering. Hier kennen we zes manieren voor:

 1. Handstempeling
  Voorwerpen worden met de hand gestempeld wanneer machinestempeling niet mogelijk is. De tekens worden met de hamer afgeslagen, maar ook ‘drukken’ is een vorm van handstempeling. Hierbij wordt uitsluitend spierkracht gebruikt. Bij stempeling wordt het keurteken bij voorkeur rechts van het verantwoordelijkheidsteken afgeslagen. Het keurteken wordt even diep afgeslagen als het verantwoordelijkheidsteken.
 2. Handdruk stempeling
  Het stempelen van kwetsbare voorwerpen, zoals sieraden met emaille, horloges of holle voorwerpen, dient zeer zorgvuldig te worden gedaan om beschadiging te voorkomen. De tekens worden er ‘ingedrukt’ door een licht wiegende beweging te maken met een stempel door enkel spierkracht te gebruiken. Dit bepaalt de diepte van het keurteken in het voorwerp.
 3. Contrastempeling
  De meest gebruikte vorm van stempeling is contrastempeling. Ringen, hangers of colliers worden in één machinale slag voorzien van twee tekens. Aan de ene kant van het voorwerp komt het keurteken en aan de andere kant het verantwoordelijkheidsteken. Deze methode heeft als voordeel dat het snel is en dus veel tijd bespaart.
 4. Rolstempeling
  Voor enkele ateliers, waaronder het Aller Spanninga atelier, worden (on)afgewerkte trouwringen op een speciale manier gestempeld. Er wordt dan gebruik gemaakt van een speciale rolstempel. Het stempelen gebeurt dan in één draaiende beweging. De ringen worden gelijktijdig voorzien van het keurteken en het verantwoordelijkheidsteken.
 5. Laserstempeling
  Voor kwetsbare voorwerpen wordt vaak gebruikgemaakt van laserstempeling. Dit voorkomt beschadigingen.
 6. Drielingstempeling
  Grote voorwerpen, zoals kandelaars, fotolijsten en bestekken, kunnen worden gekeurd met een drielingstempel. Deze bestaat uit het keurteken, het kantoor aanduidend teken en de jaarletter.
Aller Spanninga stempeling

Echt of namaak?

Alle ringen van Aller Spanninga worden voorzien van het verantwoordelijkheidsteken en een gehalteteken. Indien het gaat om ringen van 14 karaat, 18 karaat, een combinatie van PD585 met 14/18 karaat goud en platina, dan worden de ringen gekeurd door de Waarborg. Dit geldt ook voor zilveren ringen boven 8 gram. De Waarborg zal afhankelijk van het model kiezen voor de juiste stempeling.

Aller Spanninga ringen zijn de meest nagemaakte ringen in Nederland. Wil jij zeker weten of je een echte Aller Spanninga ring hebt? Dit kun je als volgt zien:

 • In de ring staat het A:S Meesterteken oftewel verantwoordelijkheidsteken. Een rechthoek met daarin A:S. Let goed op de hoofdletters!
 • De Waarborg plaatst ook een gehalteteken in de ring. Dit betekent dat de ring van zilver, goud of platina is met het bijbehorende gehalte erin vermeld.

Staan deze tekens in jouw ring? Dan is het een echte Aller Spanninga.

Na het lezen van bovenstaande informatie ga je de informatie in jouw ring waarschijnlijk anders bekijken. Nu weet je of jij een echte Aller Spanninga ring hebt en van welk gehalte de ring is gemaakt. Veel plezier met deze ontdekkingstocht!

Ik wil graag: