Wat geef je op een bruiloft?

Gepubliceerd op 27 augustus 2020 | Leestijd: 7 minuten

Wat geef je op een bruiloft?

Hoera, je bent uitgenodigd voor een bruiloft! Tijd om na te denken over het vrijgezellenfeest, een outfit en een cadeau voor de grote dag. Maar wat geef je op een bruiloft? Het kan best een lastige opgave zijn iets te bedenken. Aan de hand van dit blog, boordevol tips, ga je er vast uitkomen!

Huwelijkscadeaus vroeger en nu

Vroeger was het gebruikelijk om ‘van huis uit’ te trouwen. Omdat het bruidspaar dan nog veel spullen nodig had, werden er hele huwelijkslijsten opgesteld voor het nieuwe huis. Denk aan bedlinnen, servies, bestek, vazen en ga zo maar door. Alles stond erop, behalve het envelopje. Tegenwoordig wordt er steeds later in de relatie getrouwd, waarbij er vaak al een volledig ingericht huis is en soms ook al kinderen zijn. Huwelijkslijsten zien we hierdoor minder vaak voorbij komen, wel zien we vaak een envelopje op de uitnodiging. Dit betekent dat het bruidspaar graag geld ontvangt als cadeau.

Wordt het een cadeau of een envelop met inhoud?

Volgens de etiquette is het eigenlijk niet de bedoeling dat een bruidspaar om een envelopje vraagt. Het grootste ‘probleem’ hiervan is dat het bruidspaar letterlijk kan zien hoeveel geld je aan hen geeft. Gasten kunnen hierdoor in verlegenheid gebracht worden, omdat ze veel of juist misschien wat weinig geven. Toch vragen bruidsparen steeds vaker om geld als huwelijkscadeau, maar hoeveel moet je nou geven?

Envelop als huwelijkscadeau

Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Hoeveel geld geef je op een bruiloft? Dit hangt erg af van de relatie die je hebt tot het bruidspaar en of je een dag- of avondgast bent. Een belangrijk gegeven hierbij is natuurlijk wel dat je moet geven waar jij je goed bij voelt. Als je het je financieel niet kunt veroorloven om een dergelijk bedrag te geven, hoeft dat ook niet. Het bruidspaar heeft je tenslotte uitgenodigd omdat ze je er graag bij willen hebben en niet omdat je met een envelopje aan komt zetten.
 
Online research laat zien dat bruidsparen in drie categorieën worden onderverdeeld.

1. Collega’s en kennissen
Over het algemeen is men het er op het internet over eens dat je collega’s en kennissen een bedrag schenkt tussen de €20,- en €40,- Die kosten hangen weer af van het feit of je in je eentje komt, dan kun je gerust €20,- geven, en of je bijvoorbeeld alleen op het feest uitgenodigd bent of ook op andere momenten van de dag.

2. Vrienden en familie
In de volgende categorie wordt vaak al iets meer geschonken. Vrienden en familie krijgen van de meeste mensen tussen de €35,- en €50,- of soms nét iets meer wanneer je bijvoorbeeld als koppel aanwezig bent en je ook nog daggast bent.

3. Naaste familie en allerbeste beste vrienden
Tenslotte krijgen beste vrienden en naaste familie van de meeste mensen tussen de €50,- en de €150,-. Waarom zo’n groot verschil? Dat komt omdat sommige mensen aangeven dat ze bijvoorbeeld al de uitnodiging ontworpen hebben, de bruidsmake-up hebben gedaan of ceremoniemeester zijn. Het bruidspaar verwacht vaak dan niet dat je ook nog eens met een flink geldbedrag aan komt zetten.
 
Het gaat er natuurlijk op de eerste plaats om wat je zelf kunt missen. Misschien heb je al veel investeringen gedaan in de bruiloft, denk aan een vrijgezellenfeest of een outfit omdat de dresscode daar om vroeg. Geef dus vooral wat goed voelt en wat je je kunt veroorloven, ook als dit bedrag hoger of lager uitvalt dan de bovengenoemde richtlijnen. 
 

Een origineel huwelijkscadeau

Een origineel huwelijkscadeau

Geef je liever een origineel huwelijkscadeau? Iets leuks voor het bruidspaar vinden wat ook nog eens persoonlijk is kan best lastig zijn. Heeft het bruidspaar het je makkelijk gemaakt door een cadeaulijst te maken? Lucky you! Hebben ze dit niet gedaan? Dan heeft de ceremoniemeester misschien nog ideeën. Ook wij hebben een aantal originele huwelijkscadeaus voor je op een rij gezet.

Accessoires voor in huis
Accessoires voor in huis zijn vaak prijzig, ideaal dus als je een wat duurder cadeau wilt geven. Denk bijvoorbeeld aan een mooi schilderij of andere wanddecoratie. Natuurlijk is het wel persoonsgebonden, dus let hierbij goed op de stijl en smaak van het bruidspaar. Een mooie plant, een plaid of lekkere geurstokjes zijn natuurlijk ook altijd leuk om te geven en te krijgen!

Servies of een mooie set glazen
Servies cadeau doen klinkt misschien wat suf, maar tegenwoordig zijn er zoveel mooie serviezen te koop dat het écht een leuk en origineel cadeau kan zijn. Is een complete serviesset wat te duur? Kijk dan of je met meerdere gasten een deel kunt geven. Zo heeft het bruidspaar aan het einde van de dag een compleet servies. Hetzelfde geldt voor een set glazen. Er zijn maar weinig mensen met een mooie en complete set glazen. Toch is het heel fijn om in huis te hebben. Of je nu gasten krijgt of iets te vieren hebt, uit een mooi glas smaakt je wijntje toch net wat lekkerder! Meer van de whisky? Dan volstaan een paar luxe whiskyglazen natuurlijk ook. 

Een reistas of koffer 
De meeste bruidsparen gaan na de bruiloft op huwelijksreis. Hoe leuk is het om dan een mooie koffer of reistas te hebben als speciale herinnering aan de bruiloft? Ook handig bij het wachten aan de bagageband waar honderden gelijke koffers voorbij komen. Geef een unieke reistas of koffer cadeau en je maakt het ‘t bruidspaar direct een stukje gemakkelijker!

Matchende badjassen
Eén van onze favoriete originele huwelijkscadeaus: matchende badjassen. Het kersverse bruidspaar wil vast samen een beschuitje eten in de door jou gegeven matchende badjassen. Kies natuurlijk wel het liefst voor zo'n heerlijk zacht exemplaar. Tip: maak ze nog persoonlijker door de namen er op te laten borduren.

Huwelijkscadeau gevonden?

Hebben wij je met dit blog op pad geholpen met het vinden van een huwelijkscadeau? Hopelijk zit er een tip tussen die je heeft geholpen om tot een geschikt cadeau te komen of om die envelop te vullen met het voor jouw juiste bedrag! Wij van Aller Spanninga wensen jullie samen met het bruidspaar een hele fijne trouwdag!

Ik wil graag: