Geplaatst op 19 juni 2024
In dit blog lees je alles over verloven en het huwelijksaanzoek.
Verloven betekent ‘de wederzijdse belofte van twee mensen om met elkaar te trouwen’. Het ritueel rondom het aanzoek bestaat al enkele honderden jaren. Vroeger was het gebruikelijk dat de toekomstige echtgenoot de vader van de bruid vroeg om de hand van zijn dochter. Er werd onderhandeld over de voorwaarden en er werd een bruidsschat overhandigd. Het moment van de overhandiging van de bruidsschat was het moment dat de verloving officieel was. Later brachten ook de bruid en haar familie een bruidsschat in.
In de westerse wereld is een verloving tegenwoordig puur een romantische, emotionele gebeurtenis en heeft de bruidsschat plaatsgemaakt voor een verlovingsring. Een verloving is een officiële aankondiging van jullie huwelijk. Jullie hebben de intentie om te gaan trouwen en de liefde voor elkaar te tonen aan de hele wereld.
Traditioneel vraagt de man de vrouw. Maar natuurlijk mag dit ook andersom. Daarnaast maakt het niet uit of de partners hetzelfde of een ander geslacht hebben. Het is maar net wie de meeste moed heeft en het romantische aanzoek doet.
In 80% van de verlovingen volgt er later een huwelijk. De verloving is het startsein voor alle huwelijksvoorbereidingen. Begin daar niet te laat mee!
Een verloving kan op twee manieren officieel zijn.
De eerste manier is de romantische manier. Je bent officieel verloofd als jouw partner of jij ‘JA’ hebt geantwoord op de vraag: ‘Wil je met me trouwen?’.
Ga je op je knieën voor je liefste en vraag je haar of hem ten huwelijk? Wees voorbereid als je een aanzoek gaat doen. Lees ons blog ‘tips voor het perfecte huwelijksaanzoek’ en je weet wat de do’s en don’ts zijn.
De tweede manier is dat je automatisch verloofd bent als je het huwelijk hebt geregistreerd bij de burgerlijke stand van de gemeente.
Een verloving kan informeel en heeft geen vereisten. Een verloving heeft alleen de toestemming nodig van beide partners en heeft in Nederland geen juridische gevolgen. Het is dus puur een romantische en emotionele gebeurtenis.
Een verloving kan zonder voorwaarden verbroken worden. In het Burgerlijk Wetboek staat onder artikel 1382 dat de ontbindende partner er rekening mee moet houden dat hij een eventuele schadevergoeding zal moeten betalen als de verloofde of zijn of haar familie schade lijdt door de verbreking van de verloving.
Een verloving eindigt op de dag van het huwelijk. Het maakt niet uit hoe lang de periode is tussen het aanzoek en het huwelijk.
Het komt voor dat een verloving meerdere jaren duurt, maar er zijn ook paren die al na enkele weken gaan trouwen. Vaak heeft de lengte van een verloving te maken met persoonlijke omstandigheden. Wil je wachten tot een bepaalde locatie beschikbaar is, wil je graag dat een bepaald persoon bij je huwelijk aanwezig is, is het nog niet het juiste seizoen; dit kunnen redenen zijn waardoor het wat langer of juist korter duurt voordat je gaat trouwen.
Vroeger was het normaal dat er binnen twaalf maanden getrouwd werd. Bij 80% van de verloofde stellen is dit tegenwoordig nog steeds zo. Op dit moment trouwen geliefden ongeveer acht weken minder snel dan in 1960.
De langste verloving ooit is die van Octavio Guillen en Adriana Martinez uit Mexico. Het verhaal gaat dat zij 67 jaar verloofd zijn geweest. De twee geliefden kwamen elkaar tegen toen ze 15 jaar waren en op 82-jarige leeftijd gaven ze elkaar dan eindelijk het jawoord.
Soms vindt een huwelijksaanzoek spontaan plaats, soms heeft iemand het aanzoek voorbereid. Tegenwoordig kiest niet iedereen ervoor een aanzoek te organiseren, maar het is natuurlijk wel speciaal. Hoe mooi is het dat je met een aanzoeksring kunt laten zien dat je huwelijksplannen hebt!
In Nederland worden trouwringen door katholieken traditioneel aan de linkerhand gedragen. De protestanten dragen de trouwringen aan de rechterhand.
In Nederland draagt men de verlovingsring aan de ringvinger van de linkerhand. Op de huwelijksdag draagt de katholieke bruid de verlovingsring om de rechtervinger, dit omdat de bruidegom dan tijdens de huwelijksceremonie de trouwring aan de ringvinger van de linkerhand kan schuiven. Na het trouwen kan de verlovingsring bij de trouwring geschoven worden.
Vroeger geloofde men dat de ader van de linker ringvinger was verbonden met het hart, daarom dragen de katholieken de ringen aan de linkerhand.
Meer hierover in ons blog: Aan welke hand hoort de trouwring?
Naast traditionele verlovingsringen met diamant is de solitaire ring als verlovingsring enorm in opmars. In de ringenconfigurator van Aller Spanninga vind je een grote collectie aanzoeksringen en verlovingsringen. Voor inspiratie lees je ons blog ‘Ga voor ja met een verlovingsring van Aller Spanninga’.
In het verleden vierde men een huwelijksaanzoek met familie en vrienden. Volgens de traditie organiseerden de ouders van de bruid het verlovingsfeest. Tegenwoordig is dit niet meer gebruikelijk.
Natuurlijk deel je deze gelukkige aankondiging wel met je familie en vrienden. Sommige paren maken hun verloving bekend via een verlovingskaart. Als er al een trouwdatum bekend is, kun je deze ook vermelden op deze kaart. Je stuurt een zogenaamde ‘save-the-date’-kaart, een voorlopige uitnodiging voor de bruiloft.
In landen als India of Turkije is er wel groot feest ter ere van de verloving. Het is in deze landen een belangrijk moment als de verlovingsringen worden uitgewisseld.
Wij hopen met dit blog de romantiek in jou te hebben aangewakkerd. Stel jij binnenkort dé vraag aan jouw geliefde: ‘Wil je met mij trouwen?’