Gepubliceerd op 8 februari 2018 | Leestijd: 5 minuten
Lieve kaartjes, bloemen en sieraden: het zijn dé cadeaus voor Valentijnsdag. Maar waarom geven wij geliefden cadeaus op Valentijnsdag? Je leest het hier!
Wist je dat?
- Ruim 6 miljoen Nederlanders iets met Valentijn doen en dat dit aantal alleen maar stijgt?
- Ondanks een ruim aanbod aan speciale Valentijns artikelen doet de Valentijnskaart het nog steeds het beste
- 77% van de Nederlanders die iets aan Valentijnsdag doet stuurt een kaart, gevolgd door cadeautjes (38%), bloemen (35%) en chocolade (23%)
Een sieraad cadeau geven?
Wil jij jouw Valentijn dit jaar verrassen met een mooi sieraad? Bekijk dan onze collectie of ga langs bij een juwelier bij jou in de buurt. Wij hebben een grote keuze aan zilveren vriendschapsringen maar natuurlijk ook geelgouden, witgouden, roségouden of meerkleurige ringen. Of denk je eraan om jouw geliefde op 14 februari ten huwelijk te vragen? Bekijk dan alvast ons aanbod trouwringen!
Het ontstaan van Valentijn
Over het ontstaan van Valentijnsdag zijn verschillende verhalen. Wie Valentijn precies was en waar hij vandaan kwam, is niet met 100 procent zekerheid te zeggen. In de verschillende verhalen die in omloop zijn komen zelfs meerdere ‘Valentijns’ voor.
Verhaal #1: een afgeleide van het Lupercalia feest
Eén van de verhalen is het verhaal uit de 18e eeuw waarbij wordt beweerd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is ingesteld om het oude Lupercalia, een Romeins Vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno (de Romeinse beschermgodin van de vrouw van het huwelijk). Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest werden dan de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Paus Gelasius I riep in 496 14 februari tot de dag van de heilige Valentijn.
Verhaal #2: Priester Valentinus
In het tweede verhaal speelt bisschop Valentinus van Terni de hoofdrol. Valentinus werd in de derde eeuw na Christus geboren, dichtbij Rome. De macht lag in die tijd in handen van keizer Claudius II. Om aan de macht te kunnen blijven, steunde de keizer op een groot leger dat te maken had met strenge regels. Zo mocht er, om afleiding te voorkomen, niet worden getrouwd. Echter, op een dag kwam een van die soldaten met een vrouw bij bisschop Valentinus met de vraag of de bisschop ze in de echt wilde verbinden. Valentinus vond de liefde belangrijker dan de wet en hij huwde het stel. Meerdere paren meldden zich bij Valentinus en uiteindelijk werd de bisschop aangegeven en gearresteerd.
Eenmaal in de gevangenis kwam een bewaarder naar Valentinus toe. Hij vertelde de bisschop over zijn dochter, die blind was en vroeg hem haar te genezen. De bisschop zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet. Op de dag dat Valentinus onthoofd zou worden, 14 februari, probeerde de cipier nog tevergeefs het vonnis ongedaan te maken. Na de terechtstelling kreeg het blinde meisje een brief. Toen ze deze openmaakte, viel er een gele bloem uit. Op het moment dat ze de bloem oppakte kon ze direct weer zien. Op het briefje kon ze met eigen ogen lezen: ”Van Valentinus’.
Verhaal #3: Vogels, bloemetjes en bijtjes
Een andere, ook bijzondere uitleg, is dat rond 14 februari de vogels met paren beginnen. Een liedje uit de 14e eeuw, van Geoffrey Chaucer, luidt: “For this was on seynt Valentynes day, whan every foul cometh ther to chese his mate”. Oftewel: op Valentijnsdag kiest iedere vogel een partner. Naar het schijnt zou ook bij mensen op deze datum de paringsdrang de kop opsteken.
Valentijn en Aller Spanninga
Valentijn is voor ons de tijd voor ringen uit de zilver collectie. Al sinds jaar en dag verkopen wij in aanloop naar Valentijnsdag een uiteenlopend aanbod zilveren ringen. Toon je partner jouw liefde en maak een keuze uit onze uitgebreide collectie. Bekijk deze bij een juwelier in de buurt.
Let love Rule!