Duurzaamheid bij Aller Spanninga

Duurzaamheid bij Aller Spanninga

Geplaatst op 17 september 2024

Duurzaamheid is een begrip dat je tegenwoordig nog al eens tegenkomt. Duurzaam betekent: 'bedoeld om lang mee te gaan', 'relatief milieuvriendelijk', 'grondstofbesparend'. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast.

 

Bij Aller Spanninga geven we het begrip duurzaam onder andere inhoud door:

  • Het goud en zilver dat we via Oudgoudinkopen ontvangen her te gebruiken;
  • Onze ringen allemaal lokaal in ons atelier in Joure te produceren;
  • Gebruik te maken van conflictvrij goud;
  • Gebruik te maken van fair diamonds, oftwel conflictvrije diamanten.

 

Grondstoffen besparen

Volgens de World Gold Council is er ongeveer 201.296 ton goud gedolven in de geschiedenis tot eind 2022. Dit goud heeft verschillende vormen: als juwelen, in particuliere beleggingen, als reserves van centrale banken en in industriële toepassingen. De waarde van deze totale hoeveelheid goud is natuurlijk enorm!

Het overgrote deel van de totale goudvoorraad is verwerkt in sieraden. Goud is een materiaal dat niet vergaat en dat steeds opnieuw hergebruikt kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het goud.

Wij ontvangen via onze divisie Oudgoudinkopen gouden en zilveren sieraden, munten, bestek, enzovoort die we hergebruiken om trouwringen van te maken. Onze goudsmeden hergebruiken al het materiaal tijdens de productie; er gaat niets verloren. Zo kunnen we heel veel grondstoffen uitsparen en hoeven we niets te verspillen.

Oud Goud

Conflictvrij goud

Hierboven gebruikten we de term ‘conflictvrij goud’. Wat houdt dat in?

In de media hoor of lees je regelmatig over de goudwinning en de verschrikkelijke omstandigheden waaronder dit gebeurt. Dit betreft de illegale goudwinning. Zwakke mijnschachten met (dodelijke) ongevallen als gevolg, het gebruik van giftige stoffen bij de goudwinning en geweld zijn daarbij schering en inslag.

Gelukkig zijn er organisaties die een verantwoorde winning van goud bevorderen. Het goud dat we bij Aller Spanninga voor onze ringen gebruiken is gecertificeerd volgens de LBMA Responsible Gold Guidance. Dit is een onafhankelijke autoriteit voor edele metalen die normen voor het algemeen welzijn van de wereldwijde industrie bevordert. Zij zorgen voor het hoogste niveau leiderschap, integriteit en transparantie voor de wereldwijde edelmetaalindustrie door normen te bevorderen en marktoplossingen te ontwikkelen.

Goede levering waarbij alle goudstaven exact dezelfde specificatie hebben, een wereldwijde code voor edelmetalen en daarmee bevordering van een solide, eerlijke en doeltreffende transparante markt en verantwoorde inkoop zijn de normen die LBMA nastreeft.

Bij Aller Spanninga kopen we ons goud uitsluitend in bij LBMA gecertificeerde toeleveranciers; leveranciers van conflictvrij goud. Het LBMA-certificaat kan alleen verkregen worden als je aangemerkt bent als smelter van goud met een conflictvrije herkomst.

Door goud bij LBMA-gecertificeerde leveranciers in te kopen, ondersteunen we internationale pogingen ter voorkoming van financiering van terroristische activiteiten, militaire conflicten en schending van mensenrechten door middel van handel in edelmetalen.

Conflictvrij goud

Conflictvrije diamanten

En hoe zit het met ‘conflictvrije diamanten’?

Gelukkig is er voor de inkoop van diamanten ook iets geregeld waardoor het kopen van diamanten niet in de financiering van geweld (wapens, oorlogen) voorziet.

Wij werken uitsluitend samen met leveranciers van diamanten die na delving het Kimberley certificaat hebben ontvangen. Dit certificaat bestrijdt de handel in conflictdiamanten. Het Kimberley-proces beoogt elke diamant te volgen vanaf de plaats waar hij werd gedolven tot de plaats waar hij wordt verkocht, wat betekent dat illegale diamanten in principe niet door de mazen van het net kunnen glippen.

 

Ook in onze dagelijks werkzaamheden staat duurzaamheid hoog in het vaandel. We proberen in alles wat we doen te denken aan onze verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen.