Geplaatst op 13 december 2023
Niet iedere diamant past in elke zetting en niet elke zetting past in iedere ring. Soms is de diamant te breed of te dik. Aan de diamantzetter de taak om dit te beoordelen en om de zetting te maken waarin een diamant vastgezet moet worden.
Een diamantzetter werkt met zeer fijne gereedschappen. Omdat diamanten erg klein zijn, werkt een diamantzetter vaak met een loep of microscoop. Het zetten van een diamant of edelsteen is precisiewerk. De technieken die een diamantzetter gebruikt, zijn bepalend voor het effect. Een diamant moet exact op de juiste plek zitten, vooral als er meerdere stenen gezet moeten worden. Als een diamant goed vastzit, komt deze het beste tot zijn recht en zal deze prachtig glinsteren.
Er zijn verschillende zettingen, ofwel verschillende manieren om een diamant in een ring te zetten. Zo kun je een diamant in een kastje, in een rail, met pootjes of ‘zwevend’ in een ring zetten. Dit is specialistisch werk en dus het terrein van de diamantzetter. De zetting en de manier van zetten is enorm belangrijk; deze bepaalt de uitstraling en of een diamant mooi uitkomt.
Welke zetting bij welke ring past in een collectie hangt af van een aantal factoren. Welke uitstraling moet de ring hebben, welke vorm heeft de diamant, hoeveel diamanten moeten er gezet worden, hoe groot zijn de diamanten die gezet gaan worden en wat is de vorm van de ring? Een solitaire ring met een grote diamant of een ring uit onze My Exclusive collectie heeft een andere zetting dan een ring met allemaal kleinere briljantjes die rondom gezet moeten worden.
Natuurlijk is het belangrijk dat de diamanten stevig vastgezet worden, maar het is ook belangrijk dat een briljant zo gezet wordt dat de diamant fonkelt en het licht goed vangt. Hier kan een diamantzetter voor zorgen.
Als je het Franse woord pavé letterlijk vertaalt, betekent het ‘bestraten met straatstenen’. Pavé zetten is een techniek waarbij je een oppervlakte zet met briljanten die worden vastgezet met greinen. De briljanten worden omringd door greinen. Deze zetting is één van de meest gebruikte zettingen. In de Aller Spanninga configurator noemen we dit zetting 5.
Een diamantzetter voorziet eerst de ring met een speciale techniek van boren en frezen van een vierkant kader. In het midden wordt een gaatje geboord en hierin wordt de briljant gezet. In de hoeken van het vierkante kader komen de geinen, ook wel ‘bolletjes goud’. De diamantzetter plaatst deze bolletjes vervolgens deels over de diamant. Deze techniek met greinen zorgt ervoor dat de briljant op zijn plek geklemd wordt. Meestal zijn dit per kader twee greinen. Je kunt ervoor kiezen om op deze manier één of meerdere briljanten in een vierkant of in een rij te plaatsen.
De greinen zorgen samen met de briljant(en) voor een prachtige sprankeling en een royale uitstraling.
Bij rondfilé, gladomzetting of rondzetting plaatst de diamantzetter de steen verdiept in het oppervlak, waarbij er een rand rond de steen wordt gestoken. Deze rand zorgt ervoor dat de briljant vast blijft zitten. In de Aller Spanninga configurator noemen we dit zetting 10.
De bovenkant van de diamant is gelijk aan de bovenkant van de ring. Het voordeel van deze zetting is dat hij minder kwetsbaar is.
Bij een solitaire ring gebruikt een diamantzetter chatons of zogenaamde kastzettingen. Deze chaton of kastzetting klemt de briljant op zijn plaats. Chatons hebben meestal zes poten/pilaartjes, maar vier, acht of meer is ook mogelijk. Een navette of markies, een ovaal geslepen steen, wordt vaak vastgezet met twee poten. Een kastzetting is, zoals het woord al zegt, een kastje om de diamant heen. Deze kast wordt tussen of bovenop de ring vastgezet. Een solitaire ring is een ring met een zetting voor één diamant.
In Amerika is het heel gebruikelijk om je geliefde ten huwelijk te vragen met een prachtige aanzoeksring. In Europa hebben we de solitaire ring als dé aanzoeksring. Deze ringen gelden als symbool voor eeuwige liefde. In de Aller Spanninga configurator vind je hier de verschillende zettingen voor solitaire ringen.
Bij deze zetting lijkt de diamant te zweven. De diamant wordt tussen de ring geklemd en er zit een ‘onzichtbare’ brug onder de diamant. Als de diamant alleen door de spanning van de beide uiteinden blijft vastzitten, is dit heel kwetsbaar. De diamantzetters van Aller Spanninga kiezen er daarom voor om onder de diamant een ‘onzichtbare’ brug te zetten. Dit is een stuk goud of zilver dat onder de briljant blijft. Dit stuk is smaller dan de briljant waardoor je het niet ziet bij het dragen van de ring. Zo zit de diamant beter vast en is de ring minder kwetsbaar. De briljant zal bij een spanzetting optimaal glinsteren. In de Aller Spanninga configurator noemen we dit zetting 41.
Bij een railzetting zet de diamantzetter briljanten strak tegen elkaar in een gleuf, de rail. Bij een railzetting moeten alle diamanten dezelfde breedte en dikte hebben. De rail zorgt ervoor dat de diamanten goed beschermd zitten. De diamanten worden alleen aan de boven- en onderzijde omsloten door de rand van de gleuf. Hierdoor kunnen ze heel dicht tegen elkaar aan worden gezet. In de configurator van Aller Spanninga noemen we dit zetting 55.
Bij een railzetting kun je zelf bepalen hoe lang de gleuf is, afhankelijk van hoeveel diamanten je in je ring wenst. De railzetting is ook heel geschikt voor stenen met rechte hoeken, zoals een Princess diamant. Dat geeft een mooi strak effect!
Bij een alliance zetting zitten de stenen op één rij, maar iedere briljant zit wel in zijn eigen zetting. De rij zettingen in een alliance ring noemen we een chaton. Een andere naam voor een alliance zetting is een memoirezetting. Bij Aller Spanninga hebben we verschillende memoire modellen. Een memoirering wordt ook wel herinneringsring genoemd, een memoirering kun je namelijk laten groeien. Bij iedere bijzondere gebeurtenis, bijvoorbeeld een geboorte, een verjaardag of met Kerst, kun je door onze diamantzetters een diamant laten bijplaatsen.
Dit was een greep uit de vele mogelijkheden uit de creatieve wereld van de diamantzetter.
Nu je het een en ander over de verschillende zettingen weet, vraag je je misschien af welke zetting geschikt is voor jouw vinger. Wij geven je graag een tip:
Ga naar een A:S juwelier in je buurt en bekijk hoe de ring met één van de beschreven zettingen aan jouw vinger staat. Een ring toont heel anders als je hem om hebt en de ene ring past wel bij jouw hand en de andere net iets minder. Natuurlijk moet de soort zetting ook bij je leven en je dagelijkse bezigheden passen. Behandel je ring als een sieraad en stop hem in een bewaardoosje bij grove werkzaamheden! ‘Zo houd je jouw ring langer mooi.’
Op de Aller Spanninga website zie je alle genoemde zettingen in de collectie. Ook kun je via de configurator veel ringen uit de collectie naar wens aanpassen met de zetting van jouw keuze. Of het nu gaat om trouwringen, verlovingsringen of relatieringen.
Wij vinden het belangrijk dat jij jouw droomring vindt, zodat het uiteindelijke omschuiven van de ring een unieke en persoonlijke ervaring is die je niet snel zult vergeten.