Geplaatst op 19 april 2020
Als je jouw ring dagelijks draagt, kun je er niet omheen: hij beschadigt of verkleurt door het dragen. Erg jammer! Dit heeft meestal niets met de kwaliteit van de ring te maken, maar alles met het gebruik. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je ring, geven we je een aantal onderhoudstips waarmee je jouw ring langer mooi houdt.
Een ring is een sieraad. Om je ring langer mooi te houden, moet je deze ook als een sieraad behandelen. Het eerste krasje is net als de eerste kras op je nieuwe auto het allerergst.
Krasjes op je ring zijn niet te voorkomen. Een deuk daarentegen wel.
De eerste deukjes kunnen al ontstaan aan het einde van de trouwdag. Jullie hebben een speech gehouden en alle gasten bedankt voor hun aanwezigheid en bijdrage aan jullie onvergetelijke dag. Er volgt applaus en jullie klappen net zo hard mee. De trouwring aan je rechterhand en de (verlovings)ring aan je linkerhand klappen tegen elkaar en... de eerste deukjes zijn daar.
Temper je enthousiaste geklap en behoed je daarmee van die pijnlijke deukjes.
Je ring is gemaakt van een kostbaar edelmetaal. Door onzorgvuldig gebruik of door zware werkzaamheden zal je ring beschadigen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen!
Je kunt ervan uitgaan dat een ring bij dagelijks dragen er niet als nieuw uit blijft zien. Doordat edelmetaal meestal zachter is dan de materialen waarmee je in het dagelijks leven in aanraking komt, zijn krassen of kleine beschadigingen eigenlijk niet te voorkomen. Na verloop van tijd kan je ring ook iets doffer worden of zijn glans ietwat verliezen. Een polijstbeurt tovert de glans weer terug. Dat is één van de vele voordelen van edelmetaal.
Een aantal veranderingen aan je ring is normaal wanneer je deze dagelijks draagt. Glanzende delen kunnen mat worden en gematteerde delen kunnen enigszins gaan glanzen. Sommige matte of glanzende effecten verdwijnen zelfs helemaal na verloop van tijd. Je ring zal ook enigszins gaan slijten. Van ringen met briljanten kunnen de zettingen, de delen waarin de briljant wordt geklemd, iets afslijten.
Het beperken van beschadigingen heb je voor een groot deel zelf in de hand. Vermijd contact tussen je ring en andere harde materialen, zoals metaal, steen, zand, schuurpapier etc. Veel schade ontstaat bij werkzaamheden als tuinieren, schilderen of klussen.
Ook het contact met de stangen en halters in de sportschool is funest voor het schadevrij houden van je ringen. Wat te denken van de metalen trapleuning die je dagelijks vasthoudt op weg naar boven of beneden?
Bij een kantoorbaan zou je misschien niet direct een risico voor je ring verwachten. Maar wat als je bureau een stalen rand heeft, je bureaustoel stalen armleuningen heeft en je regelmatig een deur door moet met een stalen deurkruk?
Kortom: wat je ook doet, je ringen dragen betekent onvermijdelijk veranderingen aan je ring.
De mate van beschadiging is afhankelijk van diverse factoren, bijvoorbeeld de breedte van de ring, de vorm, de uitgeoefende druk, het materiaal waarmee de ring in aanraking is geweest, de legering en niet te vergeten de acceptatie van de drager. Bedenk dat ieder krasje en ieder deukje een verhaal heeft.
Wij adviseren je jouw ring regelmatig te laten controleren, bijvoorbeeld één keer per jaar. Dit kan bij je eigen juwelier of de juwelier zorgt voor verzending naar Aller Spanninga. Onze goudsmeden en diamantzetters controleren en herstellen, indien nodig, je dierbare trouwringen of relatieringen.
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is zichtbaar als een langzame verkleuring naar zwart. Het is een natuurlijk proces en het is niet schadelijk voor je ring, maar een poetsbeurt is zo nu en dan wel wenselijk. Accepteer dat zilver verkleurt. Het verkleuren van zilver heeft ook zijn charmes, het hoort bij de beleving van zilver. Belangrijk om te weten is dat als gevolg van de zuurtegraad van de huid bij de één sieraden sneller verkleuren dan bij de ander.
Achter sieraden, en dus ook ringen, schuilt vaak een bijzonder verhaal. Je hebt ze cadeau gekregen, gekocht vanwege een speciale gebeurtenis, geërfd of elkaar gegeven tijdens het huwelijk. Daarom wil je deze kostbare bezittingen graag zo mooi mogelijk houden. Wij hopen je dan ook tips te hebben gegeven die ervoor zorgen dat deze herinneringen langer mooi blijven.
Op onze Aller Spanninga ringen geldt een levenslange garantie indien er onverhoopt sprake is van een materiaal- en/of fabricagefout. Op het verlies van (een) diamant(en) geven wij vanaf het moment van aankoop van de ring één jaar garantie. De jaarlijkse controlebeurt van je ring kan verlies van deze kostbare stenen voorkomen, maar het is geen garantie tegen verlies. Zie deze controlebeurt als een apk-check van je ring ter behoud van levenslang draagplezier.