Ringen schoonmaken doe je zo!

Gepubliceerd op 14 mei 2018 | Leestijd: 6 minuten

Ringen schoonmaken doe je zo!

Nieuwe ringen. Wat glimmen ze prachtig. Maar krasjes zijn onoverkomelijk. Aller Spanninga geeft een aantal “gouden” tips voor het schoonmaken van jouw ring!

Voorkomen is beter dan genezen

Doe je ring af als je iets onderneemt waarbij hij kan beschadigen. Denk aan: tuinieren, klussen en verhuizen. Draag je ring liever ook niet in de sportschool. Metaal op metaal krast en als je kracht zet, komt er extreem veel druk op je ring te staan, waardoor hij kan verbuigen. Je ring blijft ook mooier als je hem afdoet voor je de buurman “even” helpt om een tafel of koelkast naar boven te tillen. 

Ook is het beter je ring af te doen als je gaat zwemmen of naar de sauna gaat. Je kunt hem in het water of door de warmte van de sauna namelijk verliezen omdat je vingers wat dunner worden. Ook niet alle edelstenen zijn bestand tegen zeewater en chloor. Wees hiermee dus een beetje zuinig op je sieraad. 

Tot slot: hoe goed je ook voor je Aller Spanninga trouwringen zorgt, als je ze dagelijks draagt, komen er onvermijdelijk krasjes op. Bovendien gaan gematteerde oppervlakken enigszins glanzen en glanzende, gepolijste vlakken worden juist weer een beetje mat. Dit is heel normaal en onoverkomelijk!

Ringen schoonmaken

Gouden, palladium en platina trouwringen schoonmaken

Gouden, palladium en platina trouwringen houd je mooi door ze af en toe voorzichtig in een sopje (laat het water vooral niet koken) van groene zeep schoon te borstelen. Is er sprake van wat zwaardere aanslag? Dan kun je overwegen door aan het zeepsopje een paar druppels ammoniak toe te voegen. Als je je ringen goed schoon wilt borstelen met een borstel, doe dit dan uitsluitend met een zachte tandenborstel en niet te ruw. Spoel ze na het reinigen goed af met lauw water en laat ze aan de lucht drogen. Droog ze niet af met een pluizende doek.

Diamanten ringen reinigen

Ook je flonkerende diamanten doe je een plezier met een badje op zijn tijd. Door huidvet, zeep of cosmeticaproducten kan jouw favoriete diamant(en) zijn glans verliezen. Laat de ring een half uurtje weken in lauwwarm water met een paar druppen ammonia. Klop met een zachte tandenborstel vervolgens voorzichtig de voor- en de achterkant van de zetting schoon onder stromend water. Leg wel voor de zekerheid een zeef in de wastafel zodat je sieraden en/of je diamanten niet per ongeluk door het putje spoelen. Spoel nog even na en laat de ringen goed drogen.

Better safe than sorry: wij van Aller Spanninga raden jullie aan eens in het jaar de zettingen van de diamanten te laten controleren door je juwelier. Zettingen kunnen nu eenmaal slijten bij jarenlang dagelijks dragen, waardoor een steen kan losraken. Helaas merk je die slijtage vaak pas op als je een diamant bent verloren.

Zilver schoonmaken

Zilveren ringen worden zwart als ze in contact komen met zwavelverbindingen. Zwavel zit in de lucht, maar ook in je huid en in voedsel. Een eitje eten met een zilveren lepeltje is daarom geen aanrader. De zwavel in het ei tast het zilver aan en bederft de smaak. Je kunt dus niet voorkomen dat zilver zwart wordt. De zwarte aanslag kun je proberen te verwijderen door je zilveren voorwerpen eerst vetvrij te maken in een zeepsopje, daarna af te spoelen en te drogen met een zachte, niet pluizende, doek. Natuurlijk kun je ook zilverpoets gebruiken. Poets dan zachtjes in één richting. Zilverpoets maakt namelijk hele kleine krasjes en die vallen het minste op wanneer je één kant op wrijft.

Trouwringen schoonmaken

Waardevolle tips van Aller Spanninga

  • Maak goud nooit schoon met tissues of keukenpapier. Hier zitten namelijk kleine houtvezels in verwerkt die het goud kunnen beschadigen.
  • Gebruik nooit een harde tandenborstel of andere schuurmiddelen op het goud. Hierdoor zal het goud ook beschadigen.
  • Bewaar elk gouden sieraad in een apart stoffen zakje om krassen te voorkomen.
  • Berg je sieraden, die je niet draagt, met zorg op.
  • Voorkom beschadigingen. Wikkel sieraden eventueel in zacht vloeipapier.
  • Maak er een regel van bij het handen wassen je ring(en) af te doen.
  • Maak een uitgebreide lijst van je bezittingen, eventueel met foto(s) (i.v.m. diefstal of verlies).
  • Laat je door je juwelier adviseren over de verschillende onderhoudsmogelijkheden.

Ringen-APK

Een laatste tip: je kunt ervoor kiezen je ringen één keer in de zoveel jaren te laten opmaken als nieuw. Zie dit als een soort groot onderhoud. De goudsmeden en diamantzetters van Aller Spanninga doen dit met veel zorg. Na afloop zijn jullie ringen weer net zoals op de trouwdag, “verkeringsdatum”, vader- of moederdag of andere gebeurtenis die jullie een “gouden randje” hebben gegeven!

Ik wil graag: