De perfecte kleur Trouwring: Welk materiaal past bij jou?

Gepubliceerd op 19 september 2018 | Leestijd: 4,5 minuten

De perfecte kleur Trouwring: Welk materiaal past bij jou?

Op zoek naar trouwringen en begint de hoeveelheid aan informatie je al te duizelen? Ben je in je zoektocht het pad kwijt geraakt naar de perfecte trouwring? Lees in dit blog de tips en alles wat je moet weten om jouw perfecte trouwring sneller en makkelijker te vinden!

Goud

Goud is een zeldzaam edelmetaal. Je vindt het diep onder de grond. Je moet ongeveer drie ton erts delven voor het winnen van honderd gram goud. Logisch dus dat gouden trouwringen vrij kostbaar zijn. Goud is gelukkig wel duurzaam, het vergaat nooit, het roest niet en het behoudt zijn glans. Goud kan steeds opnieuw worden gebruikt. In pure vorm is goud een zachte metaalsoort, hierdoor wordt het vermengd met metaalsoorten als zilver en koper, daarna is het goud harder en geschikt voor het maken van ringen.

Karaat

Bij gouden ringen zie je vaak de omschrijving 14-karaats of 18-karaats. Dit verwijst naar de legering. De legering is de verhouding van het goud met de andere metaalsoorten die zijn gebruikt om het goud harder te maken. In Nederland hebben we vier legeringen die als echt goud worden geaccepteerd, deze worden uitgedrukt in karaten.

  • 9 karaat: 375ste deel van 1000 is goud
  • 14 karaat: 585ste deel van 1000 is goud
  • 18 karaat: 750ste deel van 1000 is goud

De samenstelling van de goudlegering kan ook invloed hebben op de kleur. Zo heb je wit-, geel- en roodgoud. Al deze drie de kleuren zijn door Aller Spanninga leverbaar voor jou keuze ringen. Dat maakt de zoektocht naar trouwringen toch wat makkelijker!

Witgoud

Witgoud wordt steeds populairder voor trouwringen. Om witgoud te krijgen wordt er palladium aan het goud toegevoegd. Een laagje rhodium maakt de kleur witter. Wel belangrijk om te weten is dat het rhodium laagje na verloop van tijd zal verdwijnen, hierdoor wordt de ring minder wit. De ring krijgt dan de kleur van witgoud, iets geliger. Ons advies is de ring eenmal per jaar bij de juwelier of bij Aller Spanninga opnieuw laten polijsten en rhodineren, waardoor jouw ring weer als nieuw wordt. Lees ook het blog over het schoonhouden van jouw ringen!

Geelgoud

Puur goud heeft een gele kleur. Als je zilver en koper toevoegt wordt het goud harder, maar het behoudt wel zijn gele kleur. Geelgoud is nog steeds het meest traditionele en populaire materiaal voor trouwringen.

Diverse edelmetalen voor het maken van de goudlegering
Diverse edelmetalen voor het maken van de goudlegering

Roodgoud

Roodgoud, of zoals sommigen zeggen: Roségoud, ontstaat door de hoeveelheid koper te verhogen in de legering. Hierdoor krijgt het goud een warme, rode kleur. Aller Spanninga heeft zijn eigen roodgoud welke wij, volgens een geheim recept, al meer dan 150 jaar gebruiken.

Platina

Platina is van nature het meest witte edelmetaal. Platina is het duurzaamste en zuiverste maar ook het zeldzaamste materiaal ter wereld. Platina is erg sterk, hypoallergeen en zal nagenoeg niet beschadigen. Platina is geliefd voor trouwringen, maar omdat platina dertig keer zeldzamer is dan goud, is het ook een duur edelmetaal. De prijs is dan ook zeker iets om mee te nemen in jullie zoektocht naar trouwringen. 

Bicolor/Tricolor

Natuurlijk kun je ook de verschillende kleuren goud combineren. Als je niet kunt kiezen is dit waarschijnlijk jouw keuze! Bij bicolor is het meestal de combinatie wit- en geelgoud. Bij tricolor worden de kleuren wit-, geel- en roodgoud gebruikt. Het beste van alle metalen!

Jouw zoektocht naar de perfecte kleur

Nu je al deze informatie hebt gelezen, hopen we dat we jou op weg hebben geholpen in de zoektocht naar trouwringen. Welke voor jou de perfecte keuze is, blijft natuurlijk persoonlijk.

Begin de zoektocht naar jouw perfecte ring op onze website, hier vind je een grote collectie trouwringen in alle bovenstaande materialen. Of zoek een juwelier bij jou in de buurt!

Ik wil graag: