Platina ringen

Gepubliceerd op 28 juni 2018 | Leestijd: 4 minuten

Platina ringen

Ringen van dit zuivere edelmetaal hebben een prachtige uitstraling en zijn kras vast. Maar, wat maakt een platina ring zo bijzonder en zoveel kostbaarder dan bijvoorbeeld goud of andere materialen?

Het zeldzaamste edelmetaal ter wereld

Platina is het duurzaamste, zuiverste en zeldzaamste edelmetaal ter wereld. Als je ongeveer dertig gram platina wilt delven, moet je maar liefst tien ton erts uit de bodem delven. Dit duurt ongeveer 8 weken. Hierdoor is platina ongeveer dertig keer zeldzamer dan goud.

De historie van platina

Platina is zoals je hierboven hebt gelezen zeer zeldzaam, maar platina wordt wel op verschillende plaatsen in de wereld gedolven. De voornaamste vindplaatsen zijn: Zuid-Afrika, Rusland, Colombia, Canada en de Verenigde Staten. Ruim 3.000 jaar geleden werd platina al gebruikt door de Egyptenaren. De Spanjaarden gaven het materiaal de naam platino, dit betekent zilvertje.

In Colombia werd het platina gedolven tussen het zilver en was het destijds een ongewenste verontreiniging! Rond het jaar 1500 kwamen de ontdekkingsreizigers in aanraking met platina in Panama en Mexico. Hier ontdekten ze het ‘nieuwe’ edelmetaal. Pas in 1741 lukte het om platina te isoleren van andere metalen en konden de bijzondere eigenschappen verder ontdekt en gebruikt worden.

diamanten smal

Eigenschappen van platina

  • Door zijn dichtheid is platina veel zwaarder dan zilver en goud. Zo weegt je droom trouwring in platina ongeveer 60% meer dan exact hetzelfde model in goud. 
  • In een platina trouwring staat het keurmerk PT950. Dit betekent dat de ring uit 95% puur platina bestaat. 
  • Platina is in tegenstelling tot andere edelmetalen krasvast en slijt niet. 
  • Het zeldzame edelmetaal is hittebestendig, hypoallergeen en roest niet. 
  • Platina ringen blijven de natuurlijke, witte kleur behouden. 

Platina ring met diamant

Wij van Aller Spanninga vinden het aller belangrijkste dat diamanten moeten schitteren! Diamanten schitteren altijd het mooiste in een witte ring. De witte kleur van je ring versterkt namelijk de schittering van je diamanten.

Zoals je hiervoor hebt gelezen zit in witgoud 585 (14 karaat) respectievelijk 750 (18 karaat) delen goud en in platina zit maar liefst 950 delen platina. Platina bevat dus het meeste edelmetaal en hierin zullen jouw diamanten dan ook het mooiste uitkomen!

Zilver, goud, platina: wat zijn de verschillen?

Zilver heeft van deze drie opties als voordeel dat het verreweg de goedkoopste optie is. Wel moet je ervan bewust zijn dat zilveren ringen krasgevoelig zijn en dat de ringen na verloop van tijd hun glans verliezen. 

Witgoud heeft ten opzichte van zilver het grote voordeel dat de ringen veel harder zijn en dus relatief minder gevoelig voor krasjes. In Nederland zijn vrijwel alle witgouden ringen van 14 karaat (585) en 18 karaat (750) witgoud. Zowel zilver als witgoud is niet hypoallergeen.

Platina daarentegen heeft bovengenoemde negatieve eigenschappen niet. Een platina ring is hypoallergeen en krasvast. Een platina ring is daarom ook een ring het leven!

Ringen smal

Getriggerd?

Bij Aller Spanninga bestaat er de mogelijkheid om jullie trouwringen in platina te bestellen. Op onze site vind je een grote collectie trouwringen, verlovingsringen en relatieringen. Vrijwel alle modellen zijn ook in platina PT950 te realiseren.

Door de zeldzaamheid kan het zijn dat de levertijd iets langer zal zijn dan met goud, maar dan heb je dus ook een heel bijzonder product. Overleg met jouw juwelier naar de mogelijkheden en je hebt (trouw)ringen voor het leven!

Ik wil graag: