Rhodineren: alles wat je erover wilt weten

Gepubliceerd op 21 oktober 2020 | Leestijd: 5 minuten

Rhodineren: alles wat je erover wilt weten

Je hebt er vast wel eens van gehoord of je hebt het wel eens zien staan: ‘deze ring is gerhodineerd’. Maar wat betekent dit? Wat zijn de voordelen en de nadelen van rhodineren? En waarom wordt dit überhaupt gedaan? Wij geven je in dit blog antwoord op al deze vragen.

Wat is rhodineren?

Rhodineren is het aanbrengen van een dun laagje rhodium over een sieraad of een ring. Dit laagje is slechts enkele duizendsten van een millimeter. Een rhodiumlaag wordt na het aanbrengen hard.

Rhodium is een zeldzaam, zilverwit edelmetaal dat een schitterende, extra witte glans geeft aan jouw ring. Rhodium kan aangebracht worden op zilveren ringen of op witgouden ringen. Onze goudsmeden gebruiken rhodium echter ook wel eens in een groef van een geelgouden ring, om de ring zo een speciaal effect mee te geven.

Rhodium in een groef, ring model 1027
Rhodium in een groef, ring model 1027

Waarom worden ringen gerhodineerd?

Zilver wordt gerhodineerd voor de extra witte glans en om te voorkomen dat zilver oxideert. Oxidatie is een ‘zwarte’ aanslag op zilver, ook wel zwavel genaamd. Het is vergelijkbaar met een laagje roest op metaal. 

Oxidatie is een natuurlijk proces wat ontstaat door invloeden van buitenaf. Dit komt niet altijd voor, het is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Het kan ontstaan doordat zilver in contact komt met bijvoorbeeld parfums, bodylotion, make-up of simpelweg de buitenlucht. Ook kan zilver reageren op sommige medicijnen of bij mensen die ziek zijn. Oxidatie is niet schadelijk, maar het is gewoon niet mooi.

Wat is de functie van rhodineren?

Een laagje rhodium zorgt ervoor dat jouw prachtige, net aangekochte, zilveren ring minder snel zal worden aangetast. Daarnaast geeft rhodineren zilveren en witgouden sieraden een mooie witte glans.

Witgoud gerhodineerd, ring model 12060
Witgoud gerhodineerd, ring model 12060

Zo blijft jouw gerhodineerde ring het langst mooi

Rhodium zal op den duur van je ring afslijten. Hoe lang een rhodiumlaag blijft zitten heeft met diverse factoren te maken. Hoe vaak draag je je ring bijvoorbeeld? Met welke andere objecten of materialen komt het in aanraking? En zit de rhodiumlaag op verdiepte delen of op bovengelegen delen?

Onze ervaring is dat de gemiddelde levensduur van rhodium ligt tussen de 3 maanden en 1 jaar, wanneer het rhodium op de buitenkant van de ring is aangebracht. Is het rhodium aangebracht op een verlaagd deel van de ring? Dan kan rhodium levenslang blijven zitten.

Om rhodium zo lang mogelijk goed te houden, raden we je aan je ring zo nu en dan enkele minuten in heet water te leggen om schoon te worden. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddelen. Met een zachte doek kun je de ring daarna weer glanzend maken of je laat hem rustig uit zichzelf drogen. Natuurlijk kun je ervoor kiezen je ring weer opnieuw te laten rhodineren.

Wat zijn de nadelen van rhodineren?

Naast het feit dat de rhodiumlaag op den duur afslijt, heeft rhodineren niet echt nadelen. Soms zijn mensen er allergisch voor. Indien dit bij jou zo is, dan kunnen wij de rhodium laag verwijderen van je ring.

Zilver gerhodineerd, ring model Z19
Zilver gerhodineerd, ring model Z19

Het advies van Aller Spanninga

Bij Aller Spanninga zijn we van mening dat je gouden ringen niet moet rhodineren indien het niet nodig is, omdat de rhodiumlaag na verloop van tijd altijd verloren zal gaan. Gebruik rhodium daarom alleen op verlaagde delen van je gouden ring. Voor zilveren ringen daarentegen is rhodium het perfecte middel om oxidatie tegen te gaan en dus zeggen wij bij zilveren ringen: altijd doen!

Een APK voor je ring

Een APK voor je ring? Jazeker! Wij adviseren ringen regelmatig te laten controleren, bijvoorbeeld één keer per jaar. Dit kan worden gedaan via een Aller Spanninga juwelier. Onze goudsmeden en diamantzetters controleren en herstellen jullie ringen waar nodig. Ook kunnen wij de ringen opnieuw opmaken. Dit betekent dat we ze ook opnieuw kunnen rhodineren. Je ring is dan weer zoals deze was op de dag van omschuiven. Indien je ring beschadigd is kun je dit natuurlijk ook als ‘charme’ accepteren. 

Wij wensen je veel draagplezier!

Ik wil graag: