Waarom de goudkoers beweegt en waarom juwelen juist nu een slimme investering zijn

Geplaatst op 04 juni 2025

De goudprijs is hoger dan ooit. Wat zit er achter deze stijging? Waarom is goud zo waardevol in onzekere tijden - en waarom is een juweel meer dan alleen een mooi sieraad.

 

Goud is een prachtig edelmetaal. Maar het is niet alleen maar mooi - het is ook bijzonder waardevol. Dat merk je tegenwoordig echt goed: de goudkoers is momenteel skyhigh. Hoe komt dat eigenlijk? En waarom zijn juwelen juist nu een slimme investering?

In deze blog leggen we het uit.

 

Vraag, aanbod en schaarste

De wereldwijde vraag naar goud stijgt:

  • Centrale banken kopen massaal goud op.
  • De industrie gebruikt steeds meer goud, bijvoorbeeld in elektronica en de medische sector.
  • Goud blijft een geliefd edelmetaal voor juwelen.

Het aanbod daarentegen groeit nauwelijks. Goud komt maar in zeer kleine hoeveelheden voor in de aardkost. Nieuwe goudmijnen zijn schaars, de meeste makkelijk bereikbare goudreserves zijn al ontdekt en ontgonnen, en het delven van goud wordt steeds moeilijker én duurder. En zoals we op school leerden: als de vraag stijgt en het aanbod gelijk blijft, dan stijgt de prijs.

Bij Aller Spanninga werken we uitsluitend met 100% gerecycled goud. Meer hierover lees je in onze blog Duurzaamheid bij Aller Spanninga.

Goud in bakje
Economische onrust maakt goud aantrekkelijk

In tijden van economische onzekerheid zoeken mensen naar veiligheid – en goud biedt precies dat. Waar valuta kunnen dalen in waarde en aandelenmarkten kunnen schommelen, blijft goud vaak stabiel of stijgt zelfs in waarde. Maar waarom is dat zo?

  • Hoge inflatie? Wanneer de inflatie stijgt, daalt de waarde van geld. Wat je vandaag voor €100 koopt, kost je volgend jaar misschien €110. Goud daarentegen behoudt zijn koopkracht. Het is een tastbaar bezit dat niet zomaar minder waard wordt door economische omstandigheden.
  • Lage rente? Bij een lage rente levert sparen op de bank nauwelijks iets op. In sommige gevallen kost het zelfs geld. In zo’n klimaat zoeken mensen naar alternatieven om hun vermogen te beschermen – en goud is dan een logische keuze. Het biedt geen rente, maar wél zekerheid.
  • Geld bijdrukken? Wanneer centrale banken grote hoeveelheden geld bijdrukken – zoals tijdens economische crisissen – neemt het vertrouwen in papiergeld af. Goud wordt dan gezien als een “echte waarde”: iets dat niet zomaar gecreëerd kan worden en waarvan de waarde niet afhankelijk is van overheidsbeleid.

Goud wordt vaak een “veilige haven” genoemd. In onzekere tijden grijpen mensen naar goud. Dat drijft de vraag – en dus de prijs – verder op.

Onrust in de wereld

Oorlog, economische crises of paniek bij banken zorgen voor onzekerheid. Denk aan de oorlogen in Oekraïne en Gaza, of de bankencrises bij SVB en Credit Suisse. In zulke tijden voelt de vertrouwde waarde van goud veilig aan.

Waarom zijn juwelen een slimme investering?

Een gouden juweel is een tastbaar bezit dat zijn waarde behoudt. Het is wereldwijd inwisselbaar voor geld en blijft – ook emotioneel – van grote waarde. Een juweel is meer dan een sieraad: het is schoonheid, zekerheid én een verhaal.

Gouden ringen model 967
De waarde van goud: vroeger en nu

Goud is misschien wel het oudste betaalmiddel ter wereld. De koopkracht ervan is door de eeuwen heen opvallend stabiel gebleven. De prijs in euro’s verandert, maar de waarde blijft.

  • Goud is zeldzaam, duurzaam en herkenbaar: het roest niet, behoudt zijn glans en is makkelijk te herkennen en te verdelen.
  • Het is al duizenden jaren een universele standaard.
  • In tegenstelling tot valuta, vastgoed en kunst is goud niet locatie- of tijdsgebonden.
  • Andere edelmetalen, zoals als zilver en platina, worden meer industrieel gebruikt en zijn daardoor gevoeliger voor prijsschommelingen.
Pot met goud
Tot slot

Goud is uniek. Door de eeuwen heen en wereldwijd wordt het erkend als waardevol en betrouwbaar. En in de vorm van een juweel? Dan wordt het pas écht bijzonder.