Hoeveel weegt een trouwring?

Gepubliceerd op 17 oktober 2019 | Leestijd: 3 minuten

Hoeveel weegt een trouwring?

Hoeveel een trouwring weegt wordt door een aantal factoren bepaald, zoals het soort edelmetaal, het ringmodel, de ringbreedte, de ringdikte, de ringmaat, de bewerking en bijvoorbeeld de toevoeging van stenen. In dit blog zullen we bij deze factoren een toelichting geven.

Het soort edelmetaal

Het soortelijk gewicht per edelmetaal verschilt. Als we het hebben over soortelijk gewicht, dichtheid of soortelijke massa van een materiaal dan hebben we het meestal over hetzelfde. Bijvoorbeeld het soortelijk gewicht van platina (g/cm3) is veel zwaarder dan het soortelijk gewicht van 14 karaat goud (g/cm). Dit verschil is al snel zo’n 6 gram. Zo is het soortelijk gewicht van zilver (g/cm) veel lichter dan het soortelijk gewicht van 14 karaat. Dit is al gauw een verschil van 3.0 gram.  

Goud is een zeer dicht edelmetaal. Het is ruim 19 keer zo zwaar als water en zelfs zwaarder dan lood. Zilver weegt een stuk lichter dan goud en is iets lichter dan lood. Wisten jullie dit?

Het soortelijk gewicht verschilt al tussen de verschillende kleurstellingen met eenzelfde goudgehalte, bijvoorbeeld 9 karaat, 14 karaat of 18 karaat in witgoud of in geelgoud. Om een idee te geven: het soortelijk gewicht van 14 karaat geelgoud is ten opzichte van 14 karaat roodgoud 0.1 gram zwaarder op basis van (g/cm3) en het soortelijk gewicht van 14 karaat witgoud palladium is ten opzichte van 14 karaat witgoud bijna 2.0 gram zwaarder op basis van (g/cm3).

Ringmodel

Het ringmodel

Een bol model is zwaarder dan bijvoorbeeld een afgerond vlak model. Het is vaak maar net hoe een model je staat of hoe een model aanvoelt. Op basis van je gevoel, op basis van je smaak en op basis van je budget maak je een keuze. Je keuze bepaalt uiteindelijk het gewicht van je ring. De A:S juwelier heeft de Aller Spanninga collectie in huis, zodat je de pasvorm kunt aanvoelen. 

De ringbreedte

De goudsmeden bij Aller Spanninga maken op bestelling ringen op 2 mm breedte maar ook op 12 mm breed en/of alles hiertussen. Hoe breder de ring, hoe meer materiaal er nodig is en dus hoe zwaarder een ring zal zijn. Niet alle modellen kunnen gemaakt worden op 2 mm, maar ook niet op 12 mm. Vaak is dit weer afhankelijk van de bewerking die op de ring wordt aangebracht en afhankelijk van het model. Een ring van 2mm breed is vaak te smal voor groeven maar een mattering zoals de ijsmat mattering is geen probleem op deze ring. Bij het aanbrengen van een groef in een ring gaat er wel materiaal ‘verloren’ en hierdoor wordt een ring weer een fractie lichter in gewicht.

Ringbreedte

De ringdikte

Hoe dikker de ring hoe meer materiaal er nodig zal zijn en dus hoe zwaarder een ring zal zijn. Het  ene model heeft meer dikte nodig dan het andere model. De pasvorm, oftewel het ringprofiel, zoals onder andere vlak, hol, afgerond en bol zorgt voor een benodigde dikte. Een ring waarin een groef gezet wordt of een ring waarin briljanten worden gezet heeft een bepaalde dikte nodig. Een briljant ter grootte van 0,10 ct is 3,0 mm breed en 1,8 mm dik dus dan moet een ring dit zeker ook zijn anders komt de steen onder je ring uit en prikt deze in je vinger en dat kan niet de bedoeling zijn. Als een groef 1 mm diep is moet je rekening houden met de dikte/hoogte van de ring anders wordt de ring kwetsbaarder en gevoeliger voor breuk. 

De ringmaat

Ook de ringmaat is bepalend voor het gewicht van een trouwring. Hoe groter je vinger, hoe groter de ring, hoe meer materiaal en dus hoe zwaarder de trouwring zal worden. Daarentegen hoe kleiner de ringmaat, hoe kleiner de ring, hoe minder materiaal en dus hoe lichter de ring zal worden.

Ringdikte

De bewerking

Als een ring de bewerking ‘hamerslag’ krijgt, worden er op het materiaal een soort deukjes aangebracht, hierbij lijkt het of gaat er materiaal verloren gaat maar dit is dus niet het geval. Het materiaal wordt ingedeukt. Indien je in een ring een groef aanbrengt doormiddel van draaien of frezen gaat er wel materiaal verloren, bij deze bewerking wordt een ring lichter in gewicht.

Zetvorm en aantal stenen

Dan is ook nog de zetvorm en het aantal stenen van belang als we het hebben over het gewicht van een trouwring. Bij enkele zetvormen wordt goud verwijderd waardoor de ring lichter wordt en bij een andere zetvorm kan wel goud toegevoegd worden.

Zetwijze en aantal stenen

Op onze website kun je de meeste modellen configureren. Door al de bovengenoemde factoren toe te passen, kun je zien dat er bij sommige modellen meer of juist minder materiaal nodig is waardoor het gewicht verandert. Visueel kun je dus een keuze maken in de configurator. Indien je de ring wilt zien, voelen en passen dan kun je het beste een afspraak maken bij de A:S dealer bij jou in de buurt

Ik wil graag: