In ondertrouw gaan, hoe werkt dat eigenlijk?

Gepubliceerd op 3 december 2020 | Leestijd: 8 minuten

In ondertrouw gaan, hoe werkt dat eigenlijk?

Wat leuk, jullie denken na over het mooiste feest van jullie leven! Het begint bij de voorpret, ideeën opdoen, voorbereidingen treffen en informatie verzamelen. Er komt nogal wat bij kijken. Want naast alle leuke dingen die bij trouwen horen, moeten er ook serieuze zaken geregeld worden. Eén daarvan is in ondertrouw gaan. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In dit blog beantwoorden we al je vragen.

Wat is ondertrouw precies?

Simpel gezegd is in ondertrouw gaan het aangeven van jullie voorgenomen huwelijk bij de gemeente. In Nederland is dit verplicht, zonder ondertrouw kan er dus geen huwelijk plaatsvinden. 

Als je wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap aan wilt gaan, meld je dit bij de ambtenaar van de burgerlijk stand of je doet dit digitaal bij de gemeente. Sinds 2016 is dit bij de meeste gemeenten mogelijk.

Wanneer ga je in ondertrouw?

Jullie kunnen op zijn vroegst een jaar van te voren in ondertrouw gaan en uiterlijk twee weken voor de bruiloft. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan moeten jullie opnieuw in ondertrouw gaan. 

Het is belangrijk dat jullie minimaal twee weken voor het huwelijk in ondertrouw gaan. Er is namelijk tijd nodig voor het controleren van jullie persoonsgegevens. Daarnaast wordt er gekeken of jullie wel mogen trouwen en of er mensen zijn die bezwaar hebben. 

Bij welke gemeente ga je in ondertrouw?

Wanneer je in ondertrouw gaat, kan je dit het beste doen bij de gemeente waar je wilt trouwen. Dit is met name uit praktisch oogpunt. Zo hoeven niet alle stukken verhuisd te worden van de ene gemeente naar de andere. In Nederland mag je trouwen in een andere gemeente dan de gemeente waarin je woont. 

Getrouwd-bos

De voorwaarden om te mogen trouwen

Voordat jullie in ondertrouw gaan, is het handig om te weten of je wel voldoet aan de voorwaarden om te mogen trouwen. Een aantal van deze voorwaarden zijn:

  • Jullie moeten 18 jaar of ouder zijn. Wanneer je in het buitenland trouwt als minderjarige, dan erkent de Nederlandse overheid jullie huwelijk pas wanneer jullie beiden 18 jaar zijn.
  • Je mag in Nederland niet getrouwd zijn of een geregistreerd partner hebben wanneer je opnieuw wilt trouwen.
  • Wanneer je onder curatele staat, heb je toestemming nodig van de kantonrechter of van een curator.
  • Een huwelijk mag niet worden aangegaan, wanneer de geestvermogens van een partij zodanig is gestoord, dat deze niet in staat is zijn of haar wil te bepalen.
  • Bepaalde familieleden mogen onderling niet trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Adoptiebroers en -zussen kunnen via de minister van Justitie en Veiligheid vragen om toestemming. Dit heet huwelijksdispensatie.

Waar moet je over nadenken voor je in ondertrouw gaat?

Er zijn een aantal zaken die je moet vastleggen wanneer je in ondertrouw gaat. Dit zijn dingen die niet meer heel makkelijk veranderd kunnen worden. Denk dus van te voren goed na over wat je wilt.

Welke naam ga je aannemen?
Bij de aangifte van het huwelijk moet je aangeven hoe je wilt gaan heten. Hierin heb je verschillende keuzes. Neem je de naam van je aanstaande aan? Of neemt je aanstaande jouw naam aan. Jullie kunnen er ook voor kiezen om beide achternamen aan te nemen. Als je hiervoor gaat, kunnen jullie nog kiezen of je eerst je eigen naam wilt of eerst de naam van je aanstaande. Houd er rekening mee dat deze keuze ook van invloed is op je officiële documenten, deze moeten ook aangepast worden.

Gaan jullie trouwen in gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden?
Hier moet je goed over nadenken, laat je hierover eventueel adviseren. Heeft één van jullie bijvoorbeeld een eigen bedrijf? Dan is trouwen onder huwelijkse voorwaarden vaak een betere keuze. Voor januari 2018 trouwde je standaard in algehele gemeenschap van goederen. Met ingang van 1 januari 2018 is deze wet na bijna 200 jaar afgeschaft. Nu trouw je in ‘beperkte gemeenschap van goederen’. 

Wat wordt de trouwdatum en de trouwlocatie?
Deze noem je bij het in ondertrouw gaan, ze staan dan ook echt vast. 

Getrouwd-handen

Wat heb je nodig wanneer je in ondertrouw gaat?

Wanneer jullie in ondertrouw gaan, hebben jullie een aantal officiële documenten nodig. Dit kan per gemeente verschillen, check dit dus altijd even bij de gemeente waar jullie in ondertrouw gaan. Er kan gevraagd worden naar de volgende documenten: 

  • Van jullie beiden een geboorteakte.
  • Van jullie beiden een geldig legitimatiebewijs.
  • Een getuigenformulier, inclusief een kopie van de legitimatiebewijzen van jullie getuigen. Dit zijn er minimaal 2 en maximaal 4. Alle getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Wanneer jullie in ondertrouw gaan door bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld in verband met ziekte of detentie, en trouwen jullie hierdoor niet op een door de gemeente aangewezen trouwlocatie, dan zijn 6 getuigen verplicht.
  • Van jullie beiden zullen de geboortegegevens gecontroleerd worden in de BRP, de Basisregistratie Personen. Als je geboren bent in Nederland, staan jullie gegevens hierin vermeld en is dit via de gemeente te regelen.
  • Als (één van) jullie eerder gehuwd zijn/is geweest, moet je een bewijs overhandigen van de huwelijksontbinding. Dit kan een echtscheidingsakte of een overlijdensakte zijn van je vorige partner.
  • Indien (één van) jullie vreemdeling zijn/is, moet je een verklaring van de vreemdelingenpolitie overhandigen. Dit geldt niet voor burgers die uit EU/EER landen komen of burgers met een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Deze afschriften mogen niet ouder zijn dan een half jaar.
  • Wanneer je in Nederland wilt trouwen, maar één van jullie óf jullie beiden wonen in het buitenland, dan kun je in ondertrouw in Den Haag. Mits één persoon de Nederlandse nationaliteit bezit.
  • Wanneer er documenten uit het buitenland moeten komen, dan moet je op tijd zijn met het regelen hiervan. Het kan soms enige tijd duren voordat deze papieren er zijn. Soms heb je hier een tolk voor nodig. Dus wees op tijd! Je wilt natuurlijk niet dat je je trouwdatum moet verzetten door een stukje papier wat niet op tijd is.

Proosten en jullie bruiloft organiseren

Het formele stuk geregeld? Vergeet dan niet samen te proosten. Want óók de aangifte van jullie huwelijk is al een mooie gebeurtenis. Nu is het tijd om de jullie bruiloft te organiseren, misschien kan onze handige checklist jullie hierbij helpen! Ook de blogs ‘Dé trouwtrends van nu’ en ‘10 tips voor het kiezen van dé trouwring’ zouden jullie zomaar op weg kunnen helpen. Bereid je goed voor en geniet van jullie dag! 

Ik wil graag: