Moet een trouwring van goud of van zilver zijn?

Moet een trouwring van goud of van zilver zijn?

Geplaatst op 06 december 2023

Soms is een trouwring gemaakt van zilver en soms van goud. Maar, wat zegt de traditie? Hoe was dit in de tijd van de Egyptenaren, de Chinezen of de Indianen? Was een trouwring altijd al van goud of zilver?

 

In dit Aller Spanninga blog vertellen we je de redenen waarom een trouwring soms van goud gemaakt is en soms van zilver en waarom deze keuzes gemaakt worden.

Waarvan werden vroeger trouwringen gemaakt?

De voorloper van de gouden trouwring is gevonden in het oude Egypte. Op oude rollen van die tijd, zo’n 5.000 jaar geleden, zie je getrouwde paren met gevlochten ringen. Deze ringen waren gevlochten van hennep of riet. Hennep en riet gaan niet zo lang mee. Daarom werden door de Grieken en de Romeinen de ringen vervangen voor trouwringen van leer, bot of ivoor.

Weer wat later maakten ze in Rome ringen van een metaal, meestal van ijzer, maar in hele zeldzame gevallen werd ook goud of zilver gebruikt. Natuurlijk was dit destijds alleen voor extreem rijke mensen.

Na verloop van tijd werden er steeds meer trouwringen van goud gemaakt. Gouden trouwringen hebben een tijdloze uitstraling.

In de 17e eeuw was er een periode dat zilver erg in de mode was, vooral in Engeland en Frankrijk. In deze landen werden onder andere verlovingsringen vaak van zilver gemaakt. Op deze ringen werden woorden als ‘Hoop’ of ‘Geloof’ gegraveerd.

Na deze periode kreeg goud weer de voorkeur boven zilver als grondstof voor stijlvolle verlovings- en trouwringen. Vaak werden zilveren vriendschapsringen of, zoals in Engeland en Frankrijk, zilveren verlovingsringen op de trouwdag geruild voor een prachtige gouden trouwring. Dit omruilen van zilveren vriendschapsringen voor gouden trouwringen is tegenwoordig nog steeds gebruikelijk. Bij Aller Spanninga bestaat ook een inruilactie voor zilver. Hierover meer verderop in dit blog.

Waarom kies je voor een zilveren trouwring?

Er zijn verschillende redenen waarom je wilt of soms moet kiezen voor een zilveren trouwring.

Zilver is het metaal van de maan en staat voor zuiverheid. Dit edelmetaal wordt door Aller Spanninga al jaren gebruikt om prachtige ringen van te maken.

Je kunt kiezen voor zilver omdat het goedkoper is dan goud.

Zilver is een goed bewerkbaar materiaal, omdat het een zacht edelmetaal is. Dit heeft voor- en nadelen. Omdat een zilveren ring goed te bewerken is, kun je bij Aller Spanninga veel ringen uit de gouden collectie ook in het zilver bestellen. Je hebt qua model veel keuze.

Dat zilver een zacht edelmetaal is, heeft als nadeel dat krasjes onvermijdelijk zijn op je ring. Beschadigingen kunnen snel ontstaan.

Ook smaak kan een reden zijn om te kiezen voor zilveren trouwringen. Misschien spreekt de kleur van zilver je meer aan dan de kleur van goud. Of wellicht past de kleur van zilver beter bij je bruidskleding dan de kleur van goud.

Zilveren ringen kunnen oxideren. Daarom worden zilveren ringen van Aller Spanninga altijd met een laagje rhodium afgewerkt. Oxidatie is een ‘zwarte’ aanslag, ook wel zwavel genaamd. Het is vergelijkbaar met een laagje roest op metaal.

In ons blog Rhodineren: alles wat je erover wilt weten vertellen we wat rhodineren precies is.

Soms moét je kiezen voor een trouwring in het zilver. Moslimmannen dragen/droegen geen goud of vergulde sieraden, dus ook geen gouden trouwring. Vergulde sieraden zijn sieraden van zilver (of een ander materiaal) met daarover een heel dun laagje goud.

Moslimmannen vinden de vrouw belangrijker dan zichzelf: zij baart immers de kinderen en zorgt voor ze. De vrouw voedt de kinderen op en zorgt voor de man. Daarom geeft de man de vrouw een mooie kostbare ring als bruidsschat en neemt hij zelf genoegen met een zilveren trouwring.

Zilveren ringen met mattering

Waarom kies je voor een gouden trouwring?

Trouwringen worden van verschillende materialen gemaakt. Er wordt het vaakst gekozen voor gouden trouwringen. Goud staat symbool voor schoonheid, onvergankelijkheid en eeuwige liefde. Het is wereldwijd het meest gekozen edelmetaal voor een trouwring.

Er bestaat een spreekwoord dat zegt: ‘Als je van iemand houdt, geef je goud’. Goud is een kostbaar edelmetaal en vaak wordt dit gecombineerd met edelstenen, zoals diamanten. Goud is van oudsher een statussymbool.

Het voordeel van goud is dat er naast geelgoud meerdere kleuren en meerdere gehaltes bestaan.

Zo bestaat er ook witgoud en roségoud. Witgoud is geelgoud dat onder andere gemengd is met palladium en roségoud is geelgoud dat onder andere gemengd is met koper.

Daarnaast kun je kiezen voor 9, 14 of 18 karaat goud. Naast het verschil van de hoeveelheid goud in een ring, zit er ook een kleurverschil in als je kiest voor geelgouden ringen. Hoe hoger het gehalte, hoe warmer (donkerder geel) de kleur van het geelgoud.

Tevens zit er een prijsverschil in de verschillende soorten karaat.

Wil je weten wat de verschillen zijn tussen de soorten karaat goud lees dan ons blog.

Gouden ringen met briljanten

De zilveren inruilactie van Aller Spanninga

Mocht je hebben gekozen voor zilveren vriendschapsringen van Aller Spanninga en wil je in een later stadium graag gouden trouwringen van Aller Spanninga, dan hebben wij een leuke actie voor je.

Als je een set zilveren vriendschapsringen uit onze collectie hebt gekocht, kun je bij aankoop van een paar gouden trouwringen uit onze collectie het aankoopbedrag van de zilveren ringen geheel retour ontvangen wanneer je voldoet aan de voorwaarden op het garantiecertificaat. Dit garantiecertificaat ontvang je bij de aankoop van je zilveren ringen.

Tot slot

Welke keuze je ook maakt, hét grote voordeel van gouden en zilveren trouwringen is dat ze een leven lang meegaan. Natuurlijk ontstaat er door het dragen gebruikersschade op de ring; dit zal bij de één sneller en meer zijn dan bij de ander. Je kunt je trouwring eens in de zoveel tijd op laten maken als nieuw óf je accepteert de gebruikssporen: ze behoren tot de charmes van jouw leven.